2013 г. - нови заплати, данъци, такси

2013 г. - нови заплати, данъци, такси

Днес е първият работен ден на 2013 г. – посрещаме го с нов размер на минималната работна заплата, нови местни данъци, по-висок осигурителен доход, данък върху лихвите, но и по-евтино парно, обобщава БНТ.

Минималната заплата през новата година вече е с 20 лева по-висока и става 310 лв. Увеличават се и учителските заплати – те нарастват с 5 %.

От началото на годината в сила влиза новият срок за представяне на болничните листове пред НОИ, който би трябвало да съкрати времето, в което работниците получават обезщетението си при болест.

През 2013 г. официалната линия на бедност се увеличава на 241 лв.

Платеното майчинство става 410 дни, но месечната сума за издръжка на майките остава непроменена.

Възрастта за пенсиониране нараства и така жените ще излизат в пенсия на 60 години и 8 месеца, а мъжете на 63 години и 8 месеца.

От 2000 на 2200 лв. се увеличава максималният осигурителен доход. По-високите здравно-осигурителни вноски ще вземат още от януарската заплата около 25 лв.

Новият праг на максималната пенсия вече е 770 лева.

Оспорваният данък върху лихвите в размер на 10% също вече е факт.

От днес до края на април тече и данъчната кампания – физическите лица трябва да подадат данъчните си декларации и да платят данъка върху доходите си. Декларация не подават лицата, които имат доходи само по трудов договор.

В някои части от страната новата година донесе и по-високи местни данъци и такси. В Пловдив отново ще бъде увеличена таксата смет – от 1,2 на 1,5 промила върху данъчната оценка за жилищните имоти.

За фирмите обаче ще има намаление – от 5,5 на 5,3 промила върху отчетната стойност на имотите.

Вирни се горе