2 юни е: Отдаваме почит към паметта на Ботев

2 юни е: Отдаваме почит към паметта на Ботев

В 12 ч. днес в продължение на две минути сирените в цялата страна с прекъснат вой ще оповестят отдаването на почит към паметта на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

В Смолян т ържествено честване на 2 юни – Деня на Ботев ще се проведе на площад „Свобода” в Смолян. От 10 ч. ще има Поклонение пред Паметника-костница на връх Средногорец, а тържественото честване на Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България в града ще се проведе на стария център, площад „Свобода” от 11.30 часа. Ще има почетен караул и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Христо Ботев.

За първи път денят е отбелязан през 1884 г. във Враца и Пловдив.

Още от края на XIX век Денят на Ботев се чества от студенти, а след Първата световна война (1914-1918) е обявен за общостудентски празник.

Официално извън студентската общност Денят на Ботев и на загиналите за свободата на България се отбелязва от 1901 г., когато на тържествата на връх Вола присъстват живи Ботеви четници.

На 2 юни 1948 г. в 12 ч. е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна.

От 1953 г. до 1988 г. празникът се е чествал като Ден на Ботев и на загиналите в борбата против турското робство, капитализма и фашизма и в Отечествената война, от 1988 г. до 1990 г. – като Ден на Ботев и на загиналите за национално и социално освобождение на България, от 1991 г. до 1993 г. като Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България.

Вирни се горе