140 години от гибелта на Апостола

 140 години от гибелта на Апостола

На 18 февруари (6 февруари по стар стил) 1873 г. е обесен Васил Левски. В последните си мигове той се изповядва пред архиерейския наместник на София отец Тодор Митов: “Каквото съм правил, в полза народу е”, като помолил прошка от отеца и от Бога, а в молитвите си да бъде споменаван като йеродякон Игнатий.

По повод 140-годишнината от обесвано от 12.00 ч. ще звучи одата за Левски от Иван Вазов. Това съобщи Таня Марева – председател на Общинският комитет „Васил Левски” – Смолян.

Учениците от ПМГ “Васил Левски” Смолян ще отбележат тържествено патронния си празник с факелно шествие в памет на Апостола,което ще тръгне от читалище „Балкански просветител” в квартал Райково до Природо-математическата гимназия „Васил Левски”.

Васил Левски е псевдонимът, с който е известен Васил Иванов Кунчев – бележитият български революционер, идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК), български национален герой. Левски е известен е и като Апостола на свободата заради организирането и разработването на стратегията за освобождаване на България от османско иго. Други известни негови прозвища са „Дяконът“ и „Джингиби“ (Неуловимият).

Левски пътува по страната и създава тайни районни комитети, които да подготвят националния бунт. Неговата мечта е чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от етническата си и религиозна принадлежност. Създадената от Левски Вътрешна революционна организация е основата, върху която стъпват организаторите на Априлското въстание. Това въстание и последвалата Руско-турска война довеждат до възстановяване на държавата България на европейската карта.

Вирни се горе