135 години от гибелта на Христо Ботев

135 години от гибелта на Христо Ботев

Днес всички българи прекланят глава пред подвига на Христо Ботев и неговата чета.

По повод 2 юни – Ден на Ботев и загиналите за България община Смолян организира редица инициативи. В 9 часа -поклонение и поднасяне на венци пред паметника на полк. Владимир Серафимов на новия център, а от 9.30 часа – пред паметника на загиналите във войните в кв. Райково. В 10 часа – поклонение ще има и пред Паметника-костница на връх Средногорец. Също в 10.00 часа – ще има и поклонение и поднасяне на цветя пред паметника на Христо Ботев в ПГТТ “Хр. Ботев” – гр. Смолян. Тържества ще има и в Устово – от 10.30 часа – пред паметника на борците за свобода на пл. “Възраждане”. От 11.30 часа ще се проведе тържествено честване Деня на Ботев и загиналите за България пред бюст-паметника на Христо Ботев на пл. “Свобода” – Стар център. Честването продължава и в с.Стойките с традиционния празник „Спасовден” в селото.

Точно преди 135 години вражески куршум застига един от най-големите ни национални герои. Във Врачанския балкан Ботев, заедно със своите четници, за последен път се сражава за родината си, последни мигове от зверски потушеното Априлско въстание.

Революционерът осъзнава обречеността на априлци, но умира с мисълта, че гърмежът на пушките, писъците на децата и воплите на умиращите най- накрая ще стреснат Европа. И тя ще обърне поглед на изток към „сичките краища на паяжината", където е „тихо и мирно".

Всяка година на 2 юни в 12.00 часа сирените в цялата страна в продължение на три минути оповестяват отдаването на почит към паметта на загиналите. През 1948 г. е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна.

За първи път 2 юни се отбелязва през 1884 г., но само във Враца и Пловдив. Официален ден е от 1901 г., когато на тържествата на връх Вола присъстват живи ботеви четници.

От 1953 г. до 1988 г. се чества като Ден на Ботев и на загиналите в борбата против турското робство, капитализма и фашизма и в Отечествената война, от 1988 г. до 1990 г. като Ден на Ботев и на загиналите за национално и социално освобождение на България, от 1991 г. до 1993 г. като Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България.

Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България е обявен с решение на Министерския съвет от 31 май 1993 г.

Вирни се горе