Вело Парк Пампорово ще бъде домакин на Държавният шампионат по планинско колоездене

Вело Парк Пампорово ще бъде домакин на Държавният шампионат по планинско колоездене

За втора поредна година Пампорово ще бъде домакин на Държавният шампионат по планинско колоездене в дисциплини спускане и крос кънтри.

На 27 и 28 юли в курорта Пампорово ще се проведе Държавният личен и отборен шампионат по планинско колоездене в дисциплините спускане и крос кънтри за 2013 година, съобщиха оттам. Домакин на състезанието ще бъде най-бързо развиващият се парк за планинско колоездене в България – Вело Парк Пампорово. Паркът е разположен в сърцето на Родопите и включва в себе си множество разнообразни трасета и маршрути за практикуване на маунтин байк.

Държавният шампионат ще се проведе за втора поредна година в курорта Пампорово, като организатори отново ще се Българският колоездачен съюз и Concept Creative, които за четвърта поредна година са ангажирани с организацията му. Очаква се в шампионата да се включат някой от най-добрите ни родни състезатели, които ще се борят за националните титли.

Участниците в състезанието ще са разделени в общо 13 отделни категории, в които ще бъдат определени най-бързите и издържливи състезатели на страната ни. Състезателите в дисциплината спускане, ще трябва да се преборят за най-кратко време с дългото 1800 метра специализирано трасе за даунхил, осеяно с множество стръмни участъци, корени, скокове, виражи, камъни и други естествени и изкуствени препятствия. Най-бързите участници в категориите ще станат новите шампиони на България. В дисциплината крос кънтри състезатели ще бъдат изправени пред трасе с дължина 5150 метра, което минава през пресечен терен в съотношение 30% спускане, 15% равни участъци и 55% изкачване.

Всеки един от състезателите в зависимост от категорията, в която се състезава, ще трябва да направи определен брой обиколки, съобразени с възрастта и общото физическо натоварване, като най-много преминавания по трасето – четири пълни обиколки, ще трябва да покрият мъжете от 19 до 29 години. Състезателите завършили задължителния брой обиколки за най-кратко време ще се качат на почетната стълбичка. До този момент за участие в състезанието има записани близо 100 състезателя от цялата страна, като предварителната регистрация продължава до 26-ти юли, а състезатели ще могат да се запишат и на място.

Вирни се горе