Тимът на исполина в щангите, Величко Чолаков, с три републикански титли

Тимът на исполина в щангите, Величко Чолаков,  с три републикански титли

Благодаря на кмета Мелемов, който милее за спорта и в негово лице получихме пълна подкрепа, посочи Железният, който тренира безплатно своите възпитаници Олимпийският шампион Величко Чолаков, който от три години е треньор на Спортен клуб по вдигане на тежести „Родопа“ – Смолян възвръща славата на щангите.

В отбора му тренират деца, вдъхновени от успехите на клуба и амбицирани да продължат традициите във вдигането на тежести в Смолян. Седемнайсет годишният Златомир Ковачев, който стана Спортист на 2015 г. на общината, през март т.г. завоюва поредния златен медал за смолянския тим по вдигане на тежести “Зирве-Смолян” от проведеното Държавно първенство в Асеновград. Ковачев спечели републиканската титла в категория до 85 кг. , като се конкурираше с осем щангисти от страната. В изхвърлянето, възпитаникът на Величко Чолаков стана втори с резултат 102 кг., а в тласкането записа 133 кг. и успя да победи своя конкурент с по-ниско лично тегло. Това беше третата републиканска титла за „Верве-Смолян“ от първенството. Радостин Симов стана първи при 15 годишните в категория до 69 кг., а Сребрин Райчев стана републикански шампион в категория до 40 кг. при децата. Освен това Пламен Косов, Емил Райчев и Алекс Митов записаха две четвърти и едно пето място, посочи Чолаков. В отбора на Железния тренират в момента 23 деца и юноши, които са разпределени по групи. Величко не взима такса от възпитаниците си и работи без заплата. Почти по цял ден прекарва в Спортната зала, където провежда тренировките с тях. Доволен съм от това, което постигам с моите възпитаници. Те са много упорити , дисциплинирани, с хъс за победа и успехите са налице. Имаме вече трима републикански шампиони, а Златомир се класира на пето място на Европейско първенство в Швеция през 2015 г. , коментира Величко. Благодаря на кмета Николай Мелемов, който милее за спорта и в негово лице получихме пълна подкрепа. Нещата са взаимни. Той се интересува от нашите проблеми и ги решава по най-добрия начин. И ние, от всички спортни клубове в града, го чувстваме. От каквото сме имали нужда, кмета Мелемов винаги е бил насреща”, обяви тежкоатлетът. Базата в Спортната зала е чудесна след ремонта. Не плащаме ток и вода, защото ръководството на община Смолян предостави на спортните клубове спортната база безвъзмездно. Това е много голяма помощ, дори други колеги от страната се чудят как е възможно това, коментира добрите спортни резултати Величко Чолаков.

По всичко личи, че единственият български щангист с медал от олимпийски игри в най-тежката категория е на път да възвърне бъдещите железни шампиони, които да върнат спортната слава на Смолян.

Вирни се горе