Смолян изпраща участници на Европейските летни игри на „Спешъл Олимпикс„

Смолян изпраща участници на Европейските летни игри на „Спешъл Олимпикс„

Секретарят на община Смолян Момчил Николов изтегли чрез жребий учениците Вероника Демирева и Димитър Соколов, които ще участват на поредните летни Олимпийски игри „Спешъл Олимпикс”. Те ще се проведат през септември т.г. в гр. Антверпен /Белгия/. Церемонията по избора се проведе в Ресурсния център – Смолян в присъствието на шефа на РИО на МОН Иван Муцевски и се удостовери от нотариус Ани Шопова. Пожелавам Ви да сте живи, здрави, да се забавлявате и се представите достойно, каза Николов. При момчетата като първа резерва секретарят изтегли Чудомир Бачочев, а втора –Райчо Кехайов, при момичета резерва е Магдалена Трендафилова, съобщиха от пресцентъра на общината.

В това събитие в рамките на 10 дни ще вземат участие над 2 000 атлета и техните делегации от 58 държави. От България ще участват 16 атлета, като за младежи, подпомагани от Ресурсен център – Смолян е определена квота от двама участници в спорт бадминтон – едно момче и едно момиче. По регламент изборът на участници се извършва от кмета на общината, или от определен от него представител в присъствието на нотариус.

За първи път тази година община Смолян има квота за две деца, които да участват в летните игри на хора със специални потребности „Спешъл Олимпикс”, като регламентът е да са навършили 16 години, обясни директорката на Ресурсен център – Смолян Мария Семерджиева. Тя заяви, че за екипа на институцията е изключителна чест и отговорност участието на децата и учениците със специални потребности в различни инициативи с цел тяхното личностно израстване и развитие.

Подготовката на олимпийците ще бъде организирана изцяло от Ресурсен център – Смолян, под ръководството на треньор Мая Костова и с изключителната подкрепа на ресурсните учители. Малката Севим, участничка на олимпийските игри в Атина, поздрави участниците и им пожела успех.

В края на церемонията Семерджиева се обърна към родителите с думите „Благодарим ви, че ни дадохте възможност да бъдем част от живота на вашите деца!“ . Тя изказа благодарност и на директорите на учебните заведения за това, че подкрепят децата и са партньори в дейността на центъра. Гости на събитието бяха директорът и помощник-директорът на ОУ „Проф. д-р Асен Златаров“, където преди години се даде началото на регионалните игри на „Спешъл Олимпикс”. И трите момчета, участващи в жребия, са възпитаници на това училище.

Ученици от ОУ „Проф.д-р Асен Златаров” изнесоха музикална програма, с който поздравиха присъстващите и бъдещите състезатели. Всичко гости получха по една мартеничка, изработена от сръчните ръчички на децата от „Ресурсния център”.

Вирни се горе