Състезатели от 13 държави пристигат на Пампорово за първенство по планинско колоездене

Състезатели от 13 държави пристигат на Пампорово за първенство по планинско колоездене

Състезатели от 13 държави пристигат в България за Европейското първенство по планинско колоездене в дисциплините спускане и форкрос.

Престижната надпревара, която страната ни приема за пръв път, ще се проведе от 3-ти до 6-ти октомври в курорта Пампорово.

„Благодаря на Пампорово АД, че ни оказа съдействие за организирането на това домакинство. Състезанието се провежда в двете най-масови дисциплини в световното колоездене – спускане и форкрос и към него има сериозен интерес. Това е топ надпревара за страната ни, което за пореден път доказва сериозното място, което България заема на световната колоездачна сцена. БКС започва да обръща все повече внимание на планинското колоездене. Така ще е и занапред”, каза председателят на Българския колоездачен съюз Петър Бончев.

България ще бъде представена от 28 състезатели в отделните дисциплини и възрастови групи. Участниците са разделени в категориите – DHI MEN ELITE, DHI WOMEN ELITE, DHI JUNIOR MEN, DHI JUNIOR WOMEN, 4-CROSS MEN, 4-CROSS WOMEN, съобщиха организаторите на шампионата.

„Екипът на „Пампорово” АД се постара да изгради най-добрия байкпарк в България, а защо не и на Балканите, коментира София Цанкова, председател на съвета на директорите на Пампорово АД. – Планината Родопи е изключително подходяща и удобна за провеждането на подобни атрактивни състезания. Ние се стремим да развиваме и подпомагаме този спорт с провеждането на много такива надпревари.”

Голямата звезда на шампионата ще бъде французойката Емелин Раго – световна шампионка за жени и двукратна световна шампионка за девойки, съобщи генералният секретар на БКС Георги Бенчев.

За шампионата у нас пристигат заместник-председателят на Европейския колоездачен съюз Харолд Хансен, генералният секретар на ЕКС Енрико Делаказа, председателят на Балканския колоездачен съюз Емин Мофтоглу и антидопинг комисарят към Международния колоездачен съюз Марио Просикевич.

Шампионатът се провежда под егидата на Българския, Европейския и Международния колоездачени съюзи, с любезното домакинство на Пампорово АД, а организацията е поверена на Concept Creative.

Вирни се горе