Плуването в Смолян се възражда, високи резултати на държавни първенства за нашите плувци

 Плуването в Смолян се възражда, високи резултати на държавни първенства за нашите плувци

Изключителни успехи постигнаха плувците на Спортен клуб по плуване-Смолян на проведените две държавни първенства в началото на месец август. Много сме доволни от сезона, който проведохме, въпреки корона вируса, късната и кратка подготовка, децата се мобилизираха и постигнаха много добри резултати. Това каза за Smolyannews.com председателят на клуба Екатерина Соколова. “В Спортен клуб по плуване – Смолян имаме 140 деца, като голяма част от тях се обучават при шестимата лицензирани треньори, завършили Спортната академия, а картотекираните плувци са 35 на брой. Тук е мястото да благодарим на община Смолян за отпуснатите средства по Наредба 12, по която за първи път нашият клуб кандидатства и получихме финансиране, с което успяхме да осигурим лагер на децата в Сандански, в комплекс “Чучулигово”, разполагащ с 50-метров басейн, където в края на лагера на 1 и 2-ри август се проведе Държавното първенство за деца”, коментира Соколова. “Резултатите бяха изключителни. В състезанието взеха участие общо 394 деца, като от смолянските плувци най-добре се представиха Габриела Пинтева, която завоюва 10-то,11-то и 12-то място, Михаил Страхински на 200 метра крол се класира на 16-то място, както и Теодора Кетева и Диана Атанасова постигнаха добри резултати. При по-малките с много добри постижения са Виктор Ясенов и Божидара Драганова, с треньор Огнян Георгиев, както и плувците ни Михаил Метахчов, Иван Милев и Никола Кисьов, които се класираха на много добри места”, каза със задоволство Катя Соколова, която бе една от успешните ни плувкини и понастоящем изключителен треньор, а от месец януари на настоящата година е председател на клуба по плуване.

По думите й на подобни държавни първенства се правят статистики по прираст, а по този показател смолянските плувци заемат едни от челните места. “На 7 и 8 август се проведе и държавното първенство по плуване за юноши и девойки старша възраст, което протече при изключително голяма конкуренция, като бяха подобрени и държавни рекорди, а нашите участници Крум Красин и Стефан Кушлев се представиха блестящо. Със страхотно плуване Крум Красин се класира в десятката на най-добрите спринтьори. В това първенство, в статистика за прираст нашият клуб е на първо място, заедно с “Левски” – София”, добави Соколова. “Искам да поздравя всички деца, юноши и девойки, техните треньори за усилията и старанието, които положиха. Благодарение на това и на прекрасната база, с която разполагаме, виждаме, че нещата се получават. Бавно и постепенно плуването в Смолян се възражда. Въпреки,че нямаме спортни училища, децата ни компенсират с това, че са много умни и интелигентни, без което не се постигат високи резултати. От разговорите ми с колеги от страната стигам до извода, че Община Смолян осигурява много пари за спорта в града. В състояние сме да се конкурираме с големи градове и общини, и съм на мнение, че за децата, за спорта в Смолян се направи много”, категорична бе председателката на плувния клуб.

В плувният басейн в град Смолян е създадена много добра организация на работа по време на пандемията. Работи се при стриктно спазване на противоепидемичните мерки, осигурени са дезинфектанти за посетителите, всяка сутрин басейна се дезинфекцира, освен това са намалени бройките на децата в групите и по-важното е, че не се смесват децата с гражданите. Най-вероятно ще се удължи и работното време на басейна. Соколова изрази задоволство и от факта, че много граждани на Смолян плуват и тяхната бройка постоянно нараства. На въпрос, какво предстои за смолянските плувци, тя обясни, че до края на месец септември нямат състезания, но следващите три месеца -октомври, ноември и декември предстоят две държавни първенства и турнири в Бургас и Пловдив. Председателят на клуба се надява пандемията да отшуми и състезанията да се проведат, дори и без публика, както през последните месеци. “Надяваме се чрез спорта пандемията и заразата да стои далече от нас”, каза в заключение председателят на смолянския клуб по плуване Катя Соколова.

Вирни се горе