Петър Стойчев вече е в Залата на славата (снимки)

Петър Стойчев вече е в Залата на славата (снимки)

Петър Стойчев вече официално е първият български представител на плувните спортове в международната Зала на славата във Форт Лодърдейл (САЩ), нареждайки се до титани като Джони Вайсмюлер, Майкъл Фелпс, Марк Шпиц.

Световният и европейски шампион на 25 км, както и носител на 11 Световни купи в открити води единственият маратонец от звездната компания на „клас 2018“ .

„Когато започвах да се занимавам с плуване в малкия български град Смолян, който няма никакъв излаз на открити води или океан, не съм вярвал, че ще се озова сред толкова велики хора, които сега ме приветстват в Залата на славата. Надявам се нашите постижения да вдъхновят повече деца и да има повече вечери като тази“, заяви по време на двуминутната реч Стойчев, който през 2009 г. Бе приет в малката Зала на славата – за плуване в открити води.

Успехите си постигна в тандем с треньора Красимир Туманов.

„Огромно уважение от велики хора получих преди, по време и след церемонията", допълни пред BGswim.com развълнуваният четирикратен участник на олимпийски игри и знаменосец на българската делегация при откриването на тези в Пекин 2008 г.

„От всички плувци в открити води Петър Стойчев е най-уникалният, неговата вариативност му позволява да позволява да прави постижения на места и температури, непосилни за други. Истински супермен, състезаващ се при температура близо до нулата, той е първият човек преплувал Ламанша под 7 часа. Постигнал е над 60 големи победи в значими международни състезания“, така бе представен Стойчев в триминутен клип преди въвеждането му в Залата на славата.

В своя кът във Форт Лодърдейл придружаваният от съпругата си Ася ас остави бански, четири плувни шапки, с които е постигнал големи победи, както и официалната спортна фланелка на българските олимпийци от Пекин 2008 г.

В тазгодишния 54-и прием в Международната плувна зала на славата личаха имената на Йън Крокър и Аманда Биърд британката Ребека Арлингтън и австралийката Либи Трикет, именитата състезателка по скокове във вода Ирина Лашко (СССР, Русия), ватерполистката Бренда Вила (САЩ), синхронистката Мишхо Такеда (Япония) и треньорът Бил Суитънхам (САЩ).

За плуването тази церемония е равносилна на “Грами” в музиката.

Вирни се горе