Петър Стойчев стана световен шампион на 25 километра

Петър Стойчев стана световен шампион на 25 километра

Безспорно най-добрият плувец на България Петър Стойчев успя да постигне много престижен успех, след като стана световен шампион в дисциплината на 25 километра на Световното първенство по плувни спортове в Шанхай.

Стойчев успя да се справи с конкуренцията в доста топлото време и успя да спечели златния медал.

Многократният носител на Световната купа записа най-добро време от 5:10.39.8 часа и спечели надпреварата само няколко дни, след като остана 27-ми в дисциплината 10 километра в открити води.

Владимир Дячин от Русия пък финишира на втората позиция, на 35.8 секунди след българския плувец, а Чаба Герчак от Унгария грабна бронзовото отличие, на 38.3 секунди след Стойчев.

Българинът обаче не успя да успя да спечели квота за Олимпийските игри в Лондон от шампионата в Китай, тъй като олимпийска е само по-късата дeстанция.

Първите десетима в надпреварата на 10 километра вече се класираха за Лондон, а през юни следващата година ще бъдат разпределени останалите 14 места в единствената олимпийска дестанция в маратона.

Шестима плувци, включително и вчерашният победител на 5 километра Томас Лурц (Германия) и сребърен медалист на 10 километра, се отказаха да участват в 25-те километра.

Други деветима път се отказаха по време на самото състезание. Причината беше една – изключително горещата вода – 30,4 градуса по Целзий.

Вирни се горе