Петър Стойчев е изключително доволен, че е постигнал нов световен рекорд именно в Германия

Петър Стойчев е изключително доволен, че е постигнал нов световен рекорд именно в Германия

Дни след като спечели втора поредна световна титла и постави рекорд в плуването в ледени води, 40-годишният Петър Стойчев заяви в предаването “Тази сутрин” по бТВ, че е изключително доволен, че е постигнал нов световен рекорд именно в Германия.

“Преди коледните празници се говореше негативно за нас българите в Германия. Страната е родина на много силни плувци в зимното плуване. И защото съм убеден, че именно ние българите сме достатъчно силни физически и психически, за да успеем да преодоляваме всякакви трудности. И спортистите трябва да повдигаме духа на нацията”, заяви смолянчанинът.

Той постави нов световен рекорд в дисциплината, финиширайки за 12 мин и 15 сек.

“Леденото плуване е при температура на водата под 5 градуса, при зимни условия. Може да е 4, може да е 1 – разликата обаче е голяма. Температурата на въздуха пък е в зависимост от късмета, който имаме. На 6 януари температурата в Германия беше -12 градуса, а температурата на водата е 2 градуса. Застанахме на стартова позиция, съдията каза “Свалете дрехите”, след това “Влезте във водата”. Ние заехме стартова позиция, той даде старта. Стартирането става от водата, скокът не е разрешен. Обръщанията на стените стават чрез пипане с ръка и завъртане, защото салтото, което правим в състезателното плуване не е разрешено, защото главата не трябва да се потапя под водата заради студа”, разясни носителя на 11 световни купи в плувния маратон.

Вирни се горе