Официално: България с още един медал от Лондон 2012

Официално: България с още един медал от Лондон 2012

България има още един медал от олимпийските игри в Лондон през 2012 г. Това стана факт, след като на Милка Манева официално бе присъдено сребърното отличие в категория до 63 килограма на турнира по вдигане на тежести, съобщи бТВ.

Тя завърши пета в надпреварата, но след дисквалификации заради допинг на три от съперничките й се придвижи до втората позиция. Решението на практика вече е в сила и бе потвърдено в писмо от Международната федерация по вдигане на тежести. Това бе последната стъпка, преди Международният олимпийски комитет да пренареди класирането.

Така Манева става първата българска щангистка с медал от олимпийски игри. В Лондон отличия спечелиха още Станка Златева (сребро, борба) и Тервел Пулев (бронз, бокс).

Освен удовлетворение, Манева ще получи и парична награда. Премията, обявена от Българския олимпийски комитет за второ място на игрите преди 5 години, е 170 000 лв. (без данъците). Бившата състезателка ще трябва да получи 120 000 лв. Причината – за петото място вече са й били преведени предвидените 50 000 лв.

Вирни се горе