Община Смолян даде заявка за домакин на Световната купа по планинско бягане

 Община Смолян даде заявка за домакин на Световната купа по планинско бягане

Успешно и с много емоции премина състезанието по планинско бягане, което се проведе днес в с. Смилян

50 състезатели от цялата страна участваха днес в състезанието по планинско бягане , което организира община Смолян и Българската федерация по лека атлетика /БФЛА/. Проявата беше посветена на Празника на смилянския фасул. В нея участваха и алпийци от 101 –ви батальон, съобщиха от пресцентъра на общината.

Спортната надпревара се проведе във връзка с кандидатурата на Смолян за провеждане на Световна купа по планинско бягане през 2015 г. Старт на състезанието в Смилян даде председателят на Организационния комитет и кмет на Общината Николай Мелемов. Той обяви, че това е първа стъпка, защото подобни състезания ще станат традиция и пожела успех на всички участници. Бегачите бяха поздравени и от Добромир Карамаринов, председател на Балканската асоциация по планинско бягане и председател на Федерацията по лека атлетика, областния управител инж. Димитър Кръстанов, командирът на 101 –ви Алпийски батальон подп.Димитър Кацаров и кметицата на Смилян Събка Миткова. Планинското трасе, по което бягаха лекоатлетите, беше с дължина 5 000 м. и трябваше да се пробяга за час. За 27 минути и 51 секунди пръв финишира Стоян Тебекелев от Локомотив –Дряново във възрастова група –мъже. При жените първа стана Милка Михайлова от ВИРЕН –Мездра. Нашата представителка Виктория Бойкова от Спортен клуб „Карлък” се класира трета при девойките. Финиширащите бегачи бяха аплодирани от многобройната публика, а самото състезание беше наситено с емоции на музикален фон, осигурен от Митко Мазаров от радио Смолян.

Всички състезатели получиха награди в хотел „Смолена”, който бе домакин на събитието. Те имат право да участват и в генералното класиране за купа „Родопа”. Подаръците бяха осигурени от община Смолян, а медалите от БФЛА. Състезанието се превърна в празник за Смилян, а следващата година ще се проведе точно в деня, когато се отбелязва Празника на смилянския фасул. В съботната вечер, в хотел „Смолена” , бяха връчени награди и купи на състезатели и треньори от БФЛА. Карамаринов поздрави спортистите и организаторите с първото издание на планинското бягане. Той посочи, че планинските бягания са официална дисциплина в леката атлетика. Грамоти за личен принос в планинското бягане БФЛА връчи на Мелемов, Кръстанов, Миткова , Даниела Керкелова, която беше гл.организатор на състезанието и др.

На събитието в съботната вечер, когато беше и Празникът на смилянския фасул, присъстваха областният управител инж.Кръстанов, зам.-кметът Марин Захариев, гл.финансист Венера Аръчкова , спортни деятели и много гости. Основната цел на проявата е популяризиране на този вид бягане сред младите хора, откриване на нови таланти и подготовка на националните отбори за успешно представяне на предстоящите Европейско и Световно първенство – 2014 г. Състезанието е контролен тест и селекция на Националния отбор по планинско бягане.

Класиране:

Възрастова група –мъже

  1. Стоян Тебекелев – 27 мин., 51 секунди

  2. Костадин Кисьов

  3. Радостин Капуджиев

Възрастова група – жени

  1. Милка Михайлова – 31 мин., 49 секунди

  2. Антония Маринова

  3. Маринела Нинева

Възрастова група –юноши

  1. Николай Цветанов

  2. Златомир Радев

  3. Ален Драголов

Възрастова група –девойки

  1. Лушка Кокутянекова

  2. Татяна Дяскова

  3. Виктория Бойкова

Вирни се горе