Над 730 участници в област Смолян се включиха в кампанията "Да спортуваме заедно"

Над 730 участници в област Смолян се включиха в кампанията "Да спортуваме заедно"

Над 730 участници показаха спортен хъс и споделиха положителни емоции през изминалата седмица в рамките на инициатива „Да спортуваме заедно“. Разнообразните спортни прояви бяха организирани от Областен информационен център – Смолян в периода 13-19 октомври 2014 г.

Кампанията започна на 13.10.2014 г. със състезание по стрийтбол (уличен баскетбол) в Златоград. Над 60 души изпълниха трибуните на спортната площадка за да наблюдават и подкрепят 16-те двойки участници в състезанието. В оспорваните и динамични двубои участваха момчета и момичета от спортния клуб по баскетбол в Златоград.

На 16 октомври се проведе най-мащабното спортно събитие предвидено в програмата – междуучилищна смесена лекоатлетическа щафета, в която взеха участие 310 ученици от 1-ви до 12-ти клас. В щафетата се включиха ученици от 11 училища от област Смолян в 6 възрастови групи. Отлични резултати в няколко възрастови групи показаха Гимназия с преподаване на чужди езици „Иван Вазов“ – Смолян и Основно училище „Иван Вазов“ – Смолян. Класираните отборите бяха почетени с грамоти, купи и медали от зам. – кмета на община Смолян – инж. Марияна Цекова.

Щафетата беше последвана от предизвикателството за най-малките – децата от детските градини. В организирания за тях лекоатлетическия крос на центъра на Смолян се включиха общо 212 деца от 11 детски градини от община Смолян, които показаха истински спортен дух и без затруднение прекосиха финалната лента. Всички малчугани получиха грамоти за участие, книжки и лакомства от ОИЦ – Смолян.

Спортисти от Чепеларе и Смолян също се включиха активно в кампанията и показаха майсторство на тенис кортовете в Чепеларе. На 17.10.2014 г. силите си премериха в 2 възрастови групи 17 тенесисти. Най-младият участник, петокласника Александър Тодоров от Смолян, стана първи в своята възрастова група. Победителите бяха отличени с грамоти, медали и рекламни материали от представители на ОИЦ – Смолян и община Смолян.

Повече от 130 деца се състезаваха на 18-ти октомври в различни стилове в плувния басейн в 7-мо СОУ „Отец Пайсии“ в Смолян. Участие в надпреварата взеха 113 ученици от 1-ви до 6-ти клас от общините Смолян, Златоград и Кирково и 18 деца от детски градини. Състезанието беше последвано от официална церемония по награждаване, а всички отличени имаха удоволствието да получат своите медали, грамоти и изненади лично от кмета на община Смолян Николай Мелемов и представител на ОИЦ – Смолян.

В неделя, 19-ти октомври, под връх Средногорец стартира и последната спортна инициатива включена в кампанията – шосеен пробег с дължина 14 км. В него се включиха 25-ма участника от различни възрастови групи от област Смолян, но също и от Перник и Пловдив. Финалът на маратона беше пред паметника на освободителя на Родопите полк. Владимир Серафимов. Пръв финишира с време 55 минути пловдивчанинът Красимир Чотов, а малко след него пристигна деветкратната републиканска шампионка по маратон, перничанката Милка Михайлова. Участниците бяха посрещнати и наградени от представители на община Смолян. Те наградиха и всички участници в шосейния пробег с грамоти и медали за участие, а призовите места получиха статуетки.

Всяко от 5-те състезания беше последвано от томбола, в която се включиха всички участници в състезанията. Късметлиите си тръгнаха с много предметни награди осигурени от Областен информационен център – Смолян: общо 6 планински велосипеда, 5 таблета, 5 цифрови фотоапарата със калъф и зарядно, 5 mp-3 плейъра, 2 плувни шапки, 2 комплекта очила за плуване, 1 тенис ракета, 2 комплекта топки за тенис, 1 баскетболна топка, 25 спортни раници и много рекламни тефтери, тениски, чанти и други рекламни материали на оперативните програми.

Организаторите благодарят на всички, който се включиха в подготовката и провеждането на тази мащабна инициатива за съдействието и подкрепата – на община Смолян, на спортните клубове в Златоград, Смолян и Чепеларе, на всички доброволци и не на последно място – на всички участници, с които споделихме емоцията от състезанията.

Вирни се горе