Международно състезание по ориентиране стартира днес на Рожен /репортаж и снимки/

  Международно състезание по ориентиране стартира днес на Рожен /репортаж и снимки/

За пръв път след около 10 години Смолян и Родопите домакинстват изключително мащабно събитие в областта на спорта – Международно състезание по ориентиране. Около 360 състезатели от 11 държави, между които Швейцария, Австралия, Тазмания, Франция, Румъния, Русия,Турция, Израел и др., в продължение на пет дни, един от които в градска среда, ще се надпреварват и ще преодоляват различни по трудност и дължина трасета. Възрастта на ориентировачите е от 10 до 70 години. Въпреки дъжда, влагата, калта, старта в първия ден от състезанието бе даден успешно – на Рожен.

Трасето, което трябваше да преодолеят състезателите бе с дължина от 600 метра до 4,5 км, със сборни изкачвания от 50 до 170, в зависимост от възрастовата група на участниците. „Нашият спорт е едино то най-привлекателните, той е като игра на криеница сред природата”, каза президентът на Българската федерация по ориентиране проф. д-р Атанас Георгиев. По думите му нито дъжда, нито лошото време могат да откажат ориентировачите от състезанието. Според проф. Георгиев ориентирането е семеен спорт – щом родителите са ориентировачи, то и техните деца стават такива.

„Радвам се, че нашия спорт беше признат от министерството за социален спорт, заедно с футбола и баскетбола. В Скандинавските страни той е обявен за национален спорт. В Швеция проучванията в последните години поставят ориентирането на трето място след футбола и хокея. Там се провежда и най-голямото състезание в света – петдневно, което събира 50 хиляди играчи. И в нашата страна ориентирането има своите традиции и популярност. Ще се радвам и в Смоляв да се възроди този спорт, както беше едно време, когато Георги Захариев постави началото”, каза още президента на Българската федерация по ориентиране. Проф. Георгиев отбеляза, че ориентирането е спорт за всички, които обичат природата,обичат да общуват с цветята, птиците, горите. „Това е нашата публика, защото по трасетата няма хора. Това е спорта за всички, които искат да се върнат в детството си, да си припомнят играта на криеница и да изпитат емоционално и физическо щастие от това, че са на състезание по ориентиране сред природата”, добави Георгиев. Той отбеляза, че това е и доста труден за организиране спорт, защото е нужно да се намери подходящ терен и да се направи необходимата маркировка. Тази работа за състезанието на Рожен е свършил председателя на клуба по ориентиране „Вариант 5” – гр. Търговище Диан Бонев, заедно със клуба по ориентиране „Карлък” – Смолян и с помощта на ориентировачите от Швейцария.

Състезанията продължават и в следващите четири дни – до 4 август включително. Те се провеждат на връх Рожен, с изключение на надпреварите на 2 август – четвъртък, когато ще бъде в градска среда. Старта ще бъде даден в 10 часа в двора на ІІ училище „Проф.д-р Асен Златаров”.

Организатори са СКО „Вариант 5” – гр.Търговище, ТД „Карлък” – Смолян, Община Смолян.

Вирни се горе