Кристоферсън спечели и втория слалом за Европейската купа в Пампорово

Кристоферсън спечели и втория слалом за Европейската купа в Пампорово

Норвежецът Хенрик Кристоферсън спечели днес и втория слалом за Европейската купа по ски в Пампорово. 17-годишната нова звезда на викингите записа общо време от двата манша от 1:40,66 мин. Втори на 0,22 сек след него остана сребърният медалист от олимпиадата в Торино 2006 Райнфрид Хербст (Ав).

Третата позиция е за Сантери Палониеми (Финл), който изостана от победителя на 0,35 сек. Единственият български скиор, който завърши състезанието е Деян Тодоров. Той зае 33-о място, на 8,45 сек от първия. Във втория слалом в Пампорово стартираха 68 алпийци, а след втория манш останаха 33-а.

Силният снеговалеж в курорта докара над 35 см нова покривка от сутринта до началото на първия манш, но екипът на директора на състезанието Валентин Стефанов и домакините от Пампорово се справиха перфектно и двата манша минаха при отлични условия. Победителят Хенрик Кристоферсън бе награден лично от Цветелина Бориславова, собственик на „Пампорово“ АД.

Вторият в класирането Райнфрид Хербст бе награден от председателя на БФСки Цеко Минев, а третия Сантери Палониеми получи приза си от олимпийската шампионка по биатлон от Нагано 98 Екатерина Дафовска. Призьорите си разделиха наградния фонд от 3000 швейцарски франка. Толкова получиха и първите трима от слалома в неделя.

Изявления на призьорите и директора на състезанието Победителят Хенрик Кристоферсен (Нор): Втори ден и втора победа. Чувствам се перфектно. Това бяха най-добрите ми спускания в кариерата. Ще помня Пампорово за цял живот. Впечатлен съм, защото до мен е толкова опитен състезател като Райнфрид Хербст . Рано е да ме смятате за наследник на Аамод, но какво пък, той може да ми бъде пример. Очарован съм от организацията и подготовката на пистата в Пампорово. Вторият Райнфрид Хербст (Ав): Вчера имах малшанса да не завърша първия манш. Днес направих корекции, но въпреки всичко не минах добре по-леката част от пистата. Промених нещата за втория манш, но и това не бе достатъчно за да спечеля. Организацията, бе перфектна, като подобна не съм виждал и в стартове за Световната купа.

Третият Сантери Палониеми (Финл): Изненадан съм от третото си място днес, защото това е първият подиум в кариерата ми. Впечатлен съм от пистата и от работата по нейната отлична подготовка.

Валентин Стефанов, рейс директор на слаломите за Европейската купа в Пампорово: Искам да благодаря на екипа, който работи с мен за подготовката на трасетата за двата слалома. Времето не бе с нас и ни предложи най-лошия сценарии. Снеговалежът преди двата старта, започваше в 4 сутринта. За двата дни се наложи да избутваме извън пистата над 70 см нов сняг. Благодаря и на домакините, без които състезанието нямаше как да се случи.

Вирни се горе