Интересът към любителите на плуването не спира, средно по 90 души на ден посещават басейна в Смолян

Интересът към любителите на плуването не спира, средно по 90 души на ден посещават басейна в Смолян

Средно по 90 души на ден посещават Плувния басейн в Смолян, след като той отвори врати на 5 ноември т.г. изцяло обновен и ремонтиран. Това съобщи Христо Богомилов, гл. експерт по „Управление и стопанисване на спортна и туристическа инфраструктура” в община Смолян. Той отговаря още и за стадионите в Райково и Смолян, Спортната зала и Многофункционалната спортна площадка.

Интересът е еднакво голям и от възрастни и от деца, след като повече от 20 години емблематичния басейн беше затворен. Хората са доволни и от факта, че спортният обект работи без почивен ден от 10.00 до 20.00 часа. Поддържат се и необходимите качества на водата, а от РЗИ всяка седмица взимат и съответните проби, посочи Богомилов.

Наскоро се проведе и общински ученически турнир по плуване. Умения в различните стилове демонстрираха над 80 деца от 1 до 7 клас. Така дългоочакваният Плувен басейн отвори врати на 5 октомври т.г. През ноември 2015 г. Правителството отпусна близо 2 млн.лв. с които напълно се обнови и ремонтира спортното съоръжение.

Проектът осигури на града една модерна база за развитието на професионалния и аматьорски спорт. Цената за граждани е 5 лв., а за деца -2 лв. При закупуване на карта за 20 посещения, възрастните ще плащат 70 лв., а децата – 20 лв. Цените са съобразно Приложение 2 от Наредбата за определяне на такси за ползване на общинска спортна база, приета с решение на Общинския съвет-Смолян и влезнала в сила от 1.01.2016 г. Плувният басейн в града ни е направен по европейски стандарт съгласно изискванията на FINA – Международната федерация за плувни спортове със седалище в Лозана, Швейцария. Той е с размери 25м на 12.5м, с пет коридора. Така базата в Смолян дава възможност за провеждането на различни по ранг състезания и турнири.

Общината няма да търси печалба от басейна, а средствата от входната такса ще се ползват за неговата поддръжка, обяви кметът Николай Мелемов. Хората продължават да благодарят на градоначалника , че сбъдна от години една желана за тях мечта, Плувният басейн отново да заработи.

Вирни се горе