Ерик Почански - гордост за Бръщен и общината

 Ерик Почански - гордост за Бръщен и общината

„Берое“ подписа договор с Ерик Почански, който става третото ново попълнение в тима от летния трансферен прозорец. Крилото се присъединява като свободен агент. За последно той игра в „Локомотив“ (Горна Оряховица).

Ерик Почански е роден на 5 април 1992 г. и е жител на с.Бръщен, община Доспат. Играе като дясно крило.

Почански започва своята кариера в „Чавдар“ (Етрополе) през 2010 г. и за три години записва участие 44 мача, които отбелязва 3 гола. През 2013 г. той става играч на „Монтана“, където за 2 години има 34 мача и 6 попадения.

През изминалия сезон той защитава цветовете на „Лудогорец 2“, където има 13 мача и 1 гол, както и на „Локомотив“ (Горна Оряховица), където записва 13 участия и 2 попадения.

Кой обаче е Ерик Почански? Футболистът е роден в Девин, жител е на с.Бръщен, община Доспат.

Малчуганът заминава да учи в Пловдив и на едно от училищните първенства е забелязан от хората на Христо Стоичков. Камата имаше спортна паралелка в едно от училищата в родния си град, но вместо да го запишат в нея, хората на Ицо пращат Ерик направо в Етрополе.

Така на 8 години Почански почва в школата на Чавдар Етрополе бързо се налага като един от големите таланти в академията на Стоичков. Заедно с него в набор 1991/92 са две други фигури, които са известни с момента Ивайло Чочев и Димитър Евтимов.

Ерик е редовен участник в националните отбори за юноши и младежи и така бързо се налага като един от обещаващите футболисти. През 2013 г. е време за мъжки футбол на по-високо ниво и така Почански се озовава в Монтана. За тима от Северозапада записва 35 мача и 7 гола, помага и за класирането в „А“ група, но следва оферта от Лудогорец. Предложението на шампионите е ясно – „идваш с шансове да играеш, запълваш квотата за един футболист до 21 г.“. Реалността обаче се оказва съвсем различна, като Почански рита само за дубъла на разградчани, като записва едва 13 мача. За него казват, че е особняк, нервак и единак. Почански има много контакти във футбола, но трудно може да се каже, че има много приятели. Дори казват, че често на тренировки вика и псува, ядосва се много но пък бързо му минава, защото е добряк. Иначе гори в играта и хаби много нерви покрай нея.

След само 6 месеца в Разград Почански къса с шампионите и отита да играе в друг отбор от „Б“ група – Локомотив Горна Оряховица. При Александър Томаш роденият в Девин футболист е сред основните титуляри, играе в почти всички мачове през пролетта и се вижда, че в „Б“ група му е тясно. Преди около месец Почански беше привлечен в Берое, и то за смешната сума от 5 хил. лв. Заралии го взеха много евтино, а основната заслуга за това е на треньора Александър Димитров, който си постави задачата да събере млади играчи, с които да гради нещо.

И макар че нямаше никакъв опит досега в европейските турнири и на най-високо ниво, Почански показа, че си струва много повече от платените 5 хил. лв. за него. Крилото започна на върха на атаката, изуми много хора, дори и феновете на Берое, но в края на мача името му вече се скандираше от агитката, която викаше за заралии в Баня Лука. И ако това не е изумителен дебют!

Вирни се горе