Чепеларе с атлет на Световните зимни "Спешъл Олимпикс" игри

Чепеларе с атлет на Световните зимни "Спешъл Олимпикс" игри

В периода 29 януари – 5 февруари в Пьонг Чанг, Южна Корея, ще се проведат Световните зимни игри на Спешъл Олимпикс, в които ще доказват своите спортни постижения хора с интелектуални затруднения.  В Корея ще участват над 15 хиляди души от над 100 държави. Те ще участват в седем спорта от олимпийски тим – алпийски ски, сноуборд, фигурно пързаляне, ски бягане, бягане със снегоходки, кънки бягане и хокей в зала. За първи път Спешъл Олимпикс глобално има толкова мащабни игри,съобщиха от общината.

Увеличава се броят и на българските участници. Спешъл Олимпикс България получи квота от 6 атлета с интелектуални затруднения – 4 атлети по алпийски ски и 2-ма атлети по ски бягане. По традиция ръководството на Спешъл Олимпикс България предоставя квотите на петте български ски-общини София, Банско, Самоков, Смолян и Чепеларе.   Атлетът, който ще защитава спортната слава на Чепеларе в Пьонг Чанг, е Янко Апостолов. Нашите надежди са, че Янко ще продължи започнатото от Росен Дльогов, който преди 4 години ни представи много достойно като грабна два златни медала в ски алпийските дисциплини, съобщиха от община Чепеларе. Останалите членове на българската спортна делегация са Александър Кенанов, Златина Дерменджиева, Симона Костова, Генадий Стоицов, Бенита Петрова.   Под ръководството на националния треньор доц. д-р Николай Панайотов на Световните Зимни Игри Айдахо 2009 атлетите Росен Дльогов от Чепеларе и Спаска Топалова от Смолян спечелиха по два златни медала в спускането в програмата на алпийските ски. А Георги Крапузов и Любомир Попов взеха бронзови отличия. На шампионата в Нагано през 2005 година  Явор Митев и Теодора Дечева завоюваха общо пет отличия – 3 златни, 1 сребърен и 1 бронзов.

Българският тим ще бъде воден от старши треньора доц. д-р Николай Панайотов и от треньора д-р Антон Хиджов. Групата отпътува за Корея  утре, събота, а първите стартове за дивизиониране на участниците са предвидени на 30 януари. Бюджетът за българското участие в Световните игри на Спешъл Олимпикс Пьонг Чанг е 30 хиляди лева

Вирни се горе