Чепеларе беше домакин на първото издание на форума Байк Експо България

Чепеларе беше домакин на първото издание на форума Байк Експо България

В дните от 21 до 24 юли тази година в Чепеларе се проведоха състезанията „Чепеларски Търкала” “Крос кънти олимпик”, “Крос кънти Елиминатор” и Байк Експо България. За първа година държавният шампионат по колоездене в дисциплината "Крос кънти олимпик” се проведе в Чепеларе. Състезанието беше организирано от Trip Elements, Община Чепеларе и Българска федерация по колоездене. В надпреварата взеха участие общо 48 състезатели от цяла България. За пръв път у нас се проведе дисциплината "Крос кънти Елиминатор” /при нея стартират едновременно четирима състезатели, които се изправят на пряка елиминация/. За атрактивното състезание, специалисти изработваха няколко седмици първото технично трасе у нас, съобразено с изисквания на международния съюз по колоездене.

Байк Експо България е първото по рода си у нас специализирано изложение на всички видове велосипеди и продукти, свързани с колоезденето. Щандовете на изложителите – водещи производители на велосипеди /сред които Bianchi, Drag и др./, бяха разположени на площада в Чепеларе върху 3000 кв. м. изложбена площ. Организаторите се бяха погрижили да има осигурен тестов полигон, по който всеки имаше възможност да изпробва изложените велосипеди. В рамките на форума се проведе и добиващото все по-голяма популярност състезание „Чепеларски Търкала”. То е уникално с това, че включва планинско бягане, планинско колоездене, както и дисциплини за деца и хора с увреждания. Кметът на Община Чепеларе връчи грамоти и награди на ентусиастите в неравностойно положение, пожела им здраве и ги поздрави за борбения дух и хъс. Трасето на състезанието „Чепеларски Търкала” е с дължина 80 км и се състои от 4 различни търкала, всяко от които започва и свършва на площад „Олимпийски”. Дължината на всяка обиколка е около 20 км. Маршрутите минават през Националната астрономическа обсерватория – Рожен, вр. Мечи Чал и по очарователни планински пътища. Победители в различните възрастови групи тази година са:

Момичета

  1. Анастасия Шокова

  2. Златина Шокова

Жени

  1. Анелия Карагьозян

  2. Христина Козарева – Лайкеб

  3. Милица Георгиева

Момчета

  1. Валентин Карабаджаков

  2. Петър Гергьовски

  3. Марко Доганов

Юноши

  1. Иван Кефилев

  2. Павел Калинов

  3. Александър Нейков

Мъже

  1. Владислав Гюров

  2. Konstantine Konstantinidis

Състезателите изразиха възхищение от перфектната организация, добрите трасета и маркировката, като оцениха събитието на световно ниво. „Чепеларски Търкала” е квалификационно състезание и носи точки за най-големия планински супер маратон в света – Ultra-Trail du Mont-Blanc® и е член на международната асоциация по планинско бягане ITRA.

Вирни се горе