Чепеларе - градът, в който на всеки 1000 души има по един олимпиец

Чепеларе - градът, в който на всеки 1000 души има по един олимпиец

Сгушил се в планината, той ражда шампиони. Вдъхва им кураж и увереност, че мястото им е сред най-добрите в света. Дава им криле, за да могат да полетят и да кацнат на олимпийския връх. Да, това е Чепеларе. Градът, който ще изпрати цели четирима спортисти в Пьончан. А фактът, че населението му е около 4000 души, ни кара смело да твърдим, че е най-олимпийският български град.

От 9-и до 25-и февруари ще станем свидетели на битката на всички устремени спортисти към върха на най-големия спортен форум. 21 от тях ще са българи, а 4 от тези българи, както вече споменахме, са родени в Чепеларе. Това са сноубордистите Радо Янков (който ще бъде и знаменосец на българската делегация) и Теди Пенчева, както и биатлонистите Антон Синапов и Димитър Герджиков .

Едва ли ще се учудите, че Чепеларе е град с многогодишна история и традиции в зимните спортове. Условията в региона са предпоставка често да изгряват звезди на спортния небосклон, които достойно да защитават името както на родното си място, така и на България. Особено трудно е обаче в днешно време това да се случва, когато жителите на малките градове намаляват все повече. Данни сочат, че Чепеларе е с население около 4000 души. Това означава, че на всеки 1000 има по един олимпиец. Подобно явление не се случва често, особено за мащаба на държави като България. За сравнение, по време на Летните олимпийски игри в Рио през 2016 г., градът, който изпраща най-много олимпийци на глава от населението, е Котел. Тогава Силвия Дънекова е единственият представител на 6000 души.

Именно това е доказателство за силата на чепеларската школа. Разбира се, възможно е в по-големите държави да има подобни градове. Там обаче съществува и факторът конкуренция, което довежда до мисълта, че е малко вероятно да има 4 или повече спортисти на едва 4000 души население.

20 години от първия и единствен български златен медал на Зимни олимпийски игри

През 2018 г. се навършват 20 години от единствената българска олимпийска титла в зимните спортове. През 1998 г. (9-и февруари) на игрите в Нагано биатлонистката от Чепеларе Екатерина Дафовска успя да се наложи над конкуренцията и да спечели титлата в индивидуалната дисциплина.

Единственият град с Музей на ските и ски-спорта

Чепеларе поддържа духа на зимните спортове и в създадения през 1998 г. Музей на ските и ски-спорта. Той е единствен по рода си в България. Идеята за създаването му идва именно след олимпийската титла на Екатерина Дафовска.

В Чепеларе се намира и най-големият ски-завод.

*http://www.360mag.bg/posts/97378*

Вирни се горе