Бляскава церемония отбеляза закриването на Олимпиадата

Бляскава церемония отбеляза закриването на Олимпиадата

С бляскава церемония приключиха ХХХ-те летни Oлимпийски игри в Лондон. Честта да излезе с националния флаг имаше родната боркиня Станка Златева, която единствена от българските спортисти успя да завоюва сребърен медал на Олимпиадата. С бронзово отличие остана боксьорът Тервел Пулев. Над 10 000 спортисти от 204 различни държави взеха участие в Игрите. В края на церемонията с помоща на феникс бе угасен олимпийският огън, който горя повече от две седмици в името на спорта.

В закриването участваха едни от най-големите звезди на британската музикална сцена. Милиони зрители по света изгледаха с нетърпение шоуто подготвено от организаторите.

Първата част, озаглавена “Час пик”, беше открита от певицата Емели Санде. Представителят на кралското семейство на закриването бе принц Хари, както и съпругата на принца Уилям Катрин. Ведната след изпълнението на популярната британска изпълнителка започна и втората част – “God Save the Queen”, кръстена на едноименната песен на легендарните Sex Pistols. Главните действащи лица в нея бяха принц Хари и президентът на МОК Жак Рох. Основна заслуга за музикалната програма на церемонията има лондонският симфоничен оркестър.

оследваха атрактивни танци и акробатика, а след тях на сцената се появи прочутото лондонско такси. Изненадващо от него слезе една от легендите на британската музика – Рей Дейвис. Естествено дойде и моментът за Парада на спортистите. Всички знаменосци излязоха гордо на Олимпийския стадион, а честта да носи българския флаг се падна на сребърната ни медалистка в борбата Станка Златева. На церемонията по откриването знамето бе развято от легендата в спортната гимнастика Йордан Йовчев.

Дойде време и за симфонията на британската музика. Началото беше белязано със специален ремикс от Йоко Оно за церемонията по закриването на песента “Imagine”, изпълнявана от Джон Ленън. И на фона на музиката 101 парчета се сглобиха в средата и формираха лицето на Ленън. Веднага след това на сцената се появи Джордж Майкъл, който изпълни парчето “Freedom”.

“Спайс гърлс” също се завърна заради олимпиадата и след петгодишно отсъствие от сцената пристигна на Олимпийския стадион с пет различни лондонски таксита с надпис “Спайс” вместо номера. Всяка една от петте певици на знаменитата в края на миналия век британска момичешка попгрупа бе на покрива на емблематичните черни возила, характерни за британската столица. “Спайс гърлс” изпълниха своите хитове от покривите на знаменитите лондонски таксита, след което отново се разделиха за неопределено време.

След още малко музика се появи призрачен галеон, от който една от най-великите певици Ани Ленъкс запя парчето “Little bird” от 1993 година. Купонът продължи “Wish you were here” на Pink Floyd от 1975 година, но с други изпълнители. След това пък известният кoмик Ръсел Бранд се появи върху шарен автобус, който се превърна огромен октопод, за да се появи Fatboy Slim с “Right here, right now” като за начало.

Минути по-късно с емблематичната за Великобритания автомобилна марка “Rolls-Royce” последователно адреналина вдигнаха Джеси Джей, Тайни Темпа и Тайо Крус, които един след друг изненадаха публиката. Веднага след тях се появи и най-продаваната момичешка група “Spice Girls”. Те бяха представени поотделно със специално модифицирани английски таксита по начина, по който се обличат. Направиха и няколко обиколки на стадиона върху покрива на автомобилите.

Повече от два часа след началото на церемонията настъпи време и за официалната песен на Олимпийските игри в Лондон – “Survival”, в изпълнение от Muse. Веднага след това публиката беше съживена с един от символите на миналия век – Фреди Меркюри, който беше показан на големите екрани на стадиона с кадри от концерта на легендарната група Queen в Лондон през 1986 година. Тя обаче беше представена от Роджър Тейлър и Ник Мейсън, които заедно с Джеси Джей побъркаха 80-те хиляди по трибуните и стотиците спортисти на терена с уникално изпълнение на “We Will Rock You”.

резидентът на Организационния комитет на Лондон-2012 лорд Себастиан Коу благодари на всички участници в игрите. Президентът на Международния олимпийски комитет д-р Жак Рох нарече игрите в Лондон “щастливи и славни игри” и обяви тридесетите олимпийски игри за закрити. Олимпийският огън бе загасен, за да лумне след четири години в Рио де Жанейро.

Вирни се горе