БХРА с официално писмо в подкрепа на Пампoрово

  БХРА с официално писмо в подкрепа на Пампoрово

Официалното писмо в подкрепа на курорта Пампорово изпрати г-н Благой Рагин – председател на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

Писмото е адресирано до г-н Пламен Орешарски – Министър председател на Република България, г-жа Даниела Бобева – Зам. министър председател на Република България, г-н Димитър Греков – Министър на земеделието и храните, г-н Иван Данов – Министър на инвестиционното проектиране, г-н Бранимир Ботев – Зам. министър на икономиката и енергетиката и г-н Константин Пенчев – Омбудсман на Република България.

Уважаеми г-н Министър председател, Уважаема г-жо Заместник минисгьр председател, Уважаеми г-н Министър на земеделието и храните, Уважаеми г-и Министър на инвестиционното проектиране, Уважаеми г-н Заместник министър на икономиката и енергетиката, Уважаеми г-н Омбудсман на Република България,

Намираме се в навечерието на зимен сезон 2013-2014 г. За съжаление, един от най-красивите български курорти – Пампорово, в лицето на основния му инвеститор, се намира в полето на непрестанни атаки и спекулации от страна на знайни и незнайни организации. През последните няколко години курортът Пампорово се върна трайно на ски картата в източна Европа и допринася за устойчивото развитие на зимния туризъм в България, печелейки почти всяка година големи международни награди за качество.

Всички ние виждаме усилието и инвестициите на „Пампорово“АД, особено през последните години, благодарение на които, курортът възстановява своята конкурентноспособност и възвръща своите стари туристически пазари, като същевременно привлича голям брой туристи от нови дестинации. Курортьт се превърна през последните години в най-предпочитаната зимна дестинация за отдих и ски на българите. Благодарение на това развитие, регионът се развива икономически и се подобряват условията за трудова заетост на местното население. Според официалните данни на Националния статистически институт, за зимен сезон 2013: Пампорово е на първо място по брой реализирани нощувки от българи – 98 382 реализирани нощувки при ръст от 18.3%; Увеличен е ръста с 13.8% на реализираните нощувки спрямо същия период на предходната година; Увеличен със 7.4% ръст на реализираните нощувки от чужденци; Средствата за подслон са се увеличили с 16.8%; Единствено в Пампорово се наблюдава ръст от 5.1 % леглоденонощия; Наблюдава се ръст от 22.3% при приходите в курорта Пампорово, като 29.5% е от рьстът в приходите от нощувки на българи и 14.8% е ръстът в приходите от нощувки от чужденци;

Нищо от това нямаше да бъде така, ако в курорта не се инвестираше в инфраструктура през последните години. За разлика от летните курорти, където пясъкът и морето са постоянна величина, то в планината няма кой да направи писти и лифтове от само себе си, за да могат ползвателите на ски зоната да се възползват от това. Пример за това е реконструкцията на стария влек „Двата моста“ в модерен 4 седалков лифт, благодарение на който целия скиорски трафик на територията на ски зоната ще бъде допълнително регулиран и облекчен, предвид по-голямата натовареност на курорта в последните години. Това модерно съоръжение е от ключово значение за по-нататъшното развитие на дестинацията, както и за по-голямата удовлетвореност на гостите на курорта, били те от български, или чуждестранен произход. Това от своя страна води до по-големи предпоставки за развитието не само на ски зоната в к.к. Пампорово, а и на целия малък и среден бизнес в Смолянска област.

Считаме, че така както се изисква от дружествата оператори на ски зоните да изпълняват вменените им задьлжения според законодателството на Република България, така и държавата трябва да създаде необходимите условия за развитието на зимния туризъм като част от един структуроопределящ отрасъл в икономиката. Нещо, което определено не се случва от много години насам, видно и от официалната позиция по казуса с лифта на ,,Пампорово“АД в местността „Двата моста“.

От името на БХРА и нейните регионални структури от цялата страна, а тоест: София, Слънчев бряг, Златни пясъци, Варна, Банско, Велико Търново, Сандански, Добрич, Златоград, Смолян, Велинград, Поморие, Чепеларе, Благоевград, Търговище, Разград, Видин, Перник, Хасково, Русе, Кърджали и др., изказваме пълната си подкрепа за „Пампорово“АД, с респект и уважение към един мащабен работодател и инвеститор в българския туризъм. С оглед на това, призоваваме държавните институции да намерят желание, воля и начин, да решат веднъж завинаги проблемите в к.к. Пампорово, в това число и решение за намирането на всички необходими административни пречки, за въвеждането в експлоатация на този така необходим нов лифт за Пампорово в местността „Двата моста“.

Официално декларираме, че при не намиране на адекватно решение за елиминирането на този проблем, в името на българския зимен туризъм, ще предприемем допълнителни действия в защита и подкрепа на реконструирането на този влек в лифт, в подкрепа на курорта Пампорово и „Пампорово“АД.

С уважение, Благой Рагин

Вирни се горе