74 топ скиори пристигнаха за стартовете от Европейската купа

74 топ скиори пристигнаха за стартовете от Европейската купа

С карнавално шествие тази вечер в Пампорово се открива пъвата от 26 години насам Европейска купа. За състезанието в курорта пристигнаха седемдесет и четири скиори от 18 нации. Чартърът с алпийците пристигна на летище Пловдив в ранния следобед от Мюнхен. Това обяви днес на пресконференция по повод двата слалома за Европейската купа на 12 и 13 февруари, директорът на състезанието Валентин Стефанов.

„Заради тежката метеорологична обстановка не беше възможно да се изчистят допълнителни места за паркиране", заяви пред журналистите Мариян Беляков, изпълнителен директор на „Пампорово” АД. Той призова гражданите, които идват с личните си автомобили, да се насочват към ски център „Малина”, където има огромен паркинг. Място за автомобили има и в ски център Стойките, както и на т.нар. хеликоптерна площадка. Има и паркинг до начална станция на лифта до автогарата в курорта. В дните на състезанието със специален режим на пропуск ще се влиза на паркинга на „Студенец”. „За сметка на това сме организирали безплатен транспорт с автобуси от Чепеларе и Смолян за феновете желаещи да гледат на живо Европейската купа в Пампорово", разкри още Беляков. Безплатен ще е и лифтът от автогарата до хижа „Студенец”. На касите на „Студенец” се продават и билети за трибуните, от където ще може да се наблюдава най-добре състезанието. Цената на ценните пропуски е 25 лв. за всеки един от двата дни. Местата са ограничени до 100 на ден. Слаломите ще могат да се наблюдават и безплатно отстрани на пистата. БНТ ще предава пряко и двата слалома. Според Беляков за организацията на състезанията до момента са вложени 1 млн. лв. „Специално искам да благодаря на федерацията по ски, за оказаната ни подкрепа, допълни той. – Подготовката за тези престижни стартове ни отне повече от година”, каза още Беляков.

Президентът на БФСки Цеко Минев каза, че е радостен от факта, че след 26 години Пампорово отново организира състезание от такъв ранг и се връща на картата на европейските ски. „Тук идват топ скиори, сред които сребърният медалист от олимпиадата в Торино 2006 Райнфрид Хербст и звездата на японците Наоки Юаса", разкри още Минев. Двамата ще останат в България и от Пампорово ще пътуват директно за Банско за Световните купи на 18-19 февруари.

Кметът на Смолян Николай Мелемов заяви, че тези стартове са добра реклама на България и Пампорово. Областният управител на Смолян Стефан Стайков благодари на Цветелина Бориславова – изпълнителен директор на фонда CSIF, собственик на „Пампорово” АД, като я нарече „голям ентусиаст, който от няколко години прави опити да докара старт от такъв ранг в курорта”. Той допълни, че освен, че са мобилизирани фирмите, които са поддържали и почиствали пътищата е имало и доброволци, който са помогнали безвъзмездно с техника и труд.

Според директора на състезанието Валентин Стефанов, пистата е в отлично състояние. Тази сутрин екипът, подготвящ пистата, е избутал с гребла от трасето падналия от през ноща 5 см. нов сняг. „Имаме готовност при нов снеговалеж тази вечер да изкараме хората на пистата още в 3 сутринта, за да може да подготвим трасето за състезанието”, коментира Стефанов. В момента снежната покривка в курорта е 2,80 м. „Добрата новина е, че температурите са под минус 10 градуса и снегът е пръхкав и лесно се обработва.” Зам.-председателят на БФски Георги Бобев прикани всички фенове на ските да дойдат и да гледат наживо стартовете в Пампорово, за да стане невероятна атмосфера край пистите.

Шампионът в първия слалом на 12-и февруари, ще бъде награден лично от президента на Републиката Росен Плевнелиев. Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков ще награди втория в класирането, а Трайчо Трайков, министър на икономиката, енергетиката и туризма ще връчи приза на третия. Свилен Нейков, министър на физическото възпитание и спорта ще награди четвъртия, а петият ще получи приза си от Цветелина Бориславова. Церемонията по откриването на стартовете за Европейската купа в Пампорово е тази вечер от 19 до 19,15 ч на „Перелик Плаза”. Преди това има шествие с факли от автогарата до „Перелик Плаза”.

Вирни се горе