Жители на чепеларското село Орехово скочиха срещу строеж на пожарна кула върху археологически паметник

Жители на чепеларското село Орехово скочиха срещу строеж на пожарна кула върху археологически паметник

Жители на чепеларското село Орехово скочиха срещу строеж на пожарна кула върху археологически паметник, депутатът Дора Янкова се заема с проблема

Жители на чепеларското село Орехово скочиха срещу строителството на наблюдателна кула за горски пожари върху тракийска могила. Местните жители сезираха народният представител от БСП Лява България Дора Янкова, че в местността „Колото“ над селото ще се изгради специализирано съоръжение с европейски пари. На мястото обаче има археологическа забележителност, която освен огромен туристически потенциал има значение и за културно-историческото наследство на района и Родопите. При проучвания до момент там са открити различни фрагменти и монети от древни времена. Местността е свързана и руско-турската освободителна война, като през 1878г. там са обучавани местните младежи на стрелба. В Орехово тече подписка срещу намеренията за строеж на кулата, която е адресирана до Народното събрание, директора на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров и др. „Хората не са против строежа на съоръжението, дори напротив, но настояват да се промени мястото, на което ще се разположи“, обясни Дора Янкова. Тя се ангажира да постави въпроса пред МВР и Министерството на културата, за да не се допусне унищожаване на историческото наследство.

Дора Янкова, заедно с номинирания от БСП за кмет на община Чепеларе Панталей Мемцов и общинския председател на левицата Радост Петрова посетиха Орехово за Кръстовден. По традиция десетки жители и гости на селото се събраха в параклиса „Въздвижение на Светия Кръст Господен“, където се състоя празнична литургия и бе раздадени курбан за здраве. Тримата приветстваха населението с празника и пожелаха здраве и плодородна есен.

Ореховци не пропуснаха да поставят редица проблеми, които стоят неглижирани от местната власт в Чепеларе. Лошата пенсионна реформа, нуждата от повече здравни грижи и сигурност в селата, бяха сред темите, които поставиха пред депутатката от региона. Янкова подчерта, че БСП винаги е поставяла в центъра проблемите на хората от региона.

Вирни се горе