Здравната комисия каза ”не” на пушенето в заведение

Здравната комисия каза ”не” на пушенето в заведение

След шумни дебати, които на моменти излизаха извън рамките на добрия тон, водещата по проблема здравна комисия на Народното събрание отхвърли и двата законопроекта за изменение на закона за здравето, целящи либерализация на пушенето в заведения.Законопроектът на лидера на “Атака”, Волен Сидеров, бе отхвърлен с 10 гласа против и 7 за, същата съдба имаше и внесения от БСП.За разлика от Министерството на спорта, това на труда и социалните грижи на Хасан Адемов също се обяви против промените в закона.

При обсъжданията двата лагера – на противниции на привърженици на цигарите си размениха остри реплики. Димитър Лукарев от браншовата хотелиерска и ресторантьорската организация нападна бившия здравен министър Десислава Атанасова и заяви, че лично е присъствал на нейна среща с доктор Даниела Дариткова в кабинета на бившия премиер Бойко Борисов, който „им казвал как да мислят".

Дариткова – бивш шеф на здравната комисия в миналия парламент, веднага поиска дуплика и отсече, че това е лъжа и че не е присъствала на подобна среща.

„Не очаквах народните представители открито да продават здравето на нацията, заради икономически мотиви", възмути се друга представителка на гражданска организация. Тя призова депутатите да гласуват по съвест „ако имат такава".

Накрая при гласуването стана ясно, че повечето от народните представители не подкрепят либерализирането на режима за тютюнопушене. Те се присъединиха към становището на заместник-здравния министър Бойко Пенков, който каза, че ако заведенията се разделят на част за непушачи и пушачи, то в раздела за пушачи ще работи персонал по 8 часа на ден и той не бива да се излага на тютюневия дим, тъй като това не е негово задължение./БЛИЦ

Вирни се горе