Зарко Маринов: „Ние ще направим всичко възможно да продължите да се обучавате в Смолян”

Зарко Маринов: „Ние ще направим всичко възможно да продължите да се обучавате в Смолян”

Студенти, приети миналата година да се обучават за медицински сестри към Медицинския университет в София, изнесено обучение в Смолян, потърсиха съдействие от областния управител. Те са обезпокоени от това, че една година след започването на обучението им от Медицинския университет променят условията. За да продължат образованието си трябва да следват в София, а не в Смолян, както е било досега.

Само година след като бе разкрито изнесено обучение по специалност „Медицинска сестра“ на Медицински университет- Факултет по обществено здраве в Смолян е взето решение за закриването му. Затова съобщиха студентите събрани на протест пред областната администрация в Смолян и потърсиха съдействие от местната и държавна власт. Бъдещите медици плашат със сериозни протести, ако се наложи да продължат обучението си в София.

На срещата между тях и заместник-областният управител Зарко Маринов, отговарящ за ресора на образование и наука, засегнатите студенти изложиха проблема си: „Преди два дни ми звънят по телефона и ми казват, че аз съм длъжна да съобщя на колегите си, че обучението ни в Смолян се прекратява”, заяви ръководителката на курса. „Проблемът е, че никой не излезна пред нас с някакво официално становище какво се случва”, обясни Даниела Сарачева, обучаваща се в същия курс. Тя сподели също така: „Средната възраст на този курс е 33-34 годишни, семейни сме, с едно и повече деца. Не можем да си вдигнем семействата и да отидем в София. Нашият апел е към всички ангажирани във властта. Искаме това обучение да продължи при условията, при които е започнало.” „Смея да ви уверя, че нито аз, нито областният управител знаем, че има такъв проблем”, със съпричастност заместник-областният управител се обърна към протестиращите студенти.”Потърсих връзка с Министерството на образованието, откъдето ми казаха, че филиал в Смолян в правния мир на Медицинския университет не съществува, поради което няма как да искаме те да си изпълнят законовото задължение, за да се продължи обучението ви в Смолян. Понятието „изнесено обучение” в закона не съществува.”, поясни Маринов. Въпреки това, той увери засегнатите студенти, че още тази седмица ще пътува до София, за да се запознае детайлно с проблема, и да се срещне с ръководството на Медицинския университет, а още днес ще проведе разговори по телефона с декана професор Воденичаров и зам.-декана по учебната дейност към Факултета по обществено здраве проф. Магдалена Александрова. „Аз мога да ви кажа какво ще направим областният управител Недялко Славов и аз, в ролята си на заместник-областен управител, отговарящ за ресора на образованието. Ние ще направим всичко възможно да продължите да се обучавате в Смолян по начина, по който сте се обучавали до момента”, заяви заместник-областният управител Маринов.

Присъствалите на срещата студенти благодариха за разбирането и подкрепата от страна на областния управител. Маринов се разбра с тях да му предоставят копия от студентски книжки и документи, чрез които да може да се търси отговорност и евентуално решение на проблема. Той взе контакти от отговорника на курса и увери студентите, че ще ги уведоми за резултатите от посещението си в София.

Вирни се горе