Започва кампанията за референдума

Започва кампанията за референдума

От Стефановден официално започва кампанията за референдума за бъдещето на ядрената енергетика у нас.

Президентът Росен Плевнелиев определи 27 януари 2013 година за дата на произвеждане на национален референдум с въпрос: “Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?”.

Всички, които имат право на глас, ще могат да заявят позицията си дали са “за” или “против”.

Кампанията ще приключи в 24 часа на 25 януари. Следващия ден – 26 януари – е ден за размисъл и в него е забранена всякаква агитация, свързана с референдума. На 27 януари ще се проведе гласуването

“За” нова АЕЦ ще агитира Инициативният комитет, представляван от Стефан Воденичаров, който събра над 700 хиляди подписа в своя подкрепа. Също “за” ще ни убеждават 76-те народни представители, предимно от ГЕРБ, участвали в преформулирането на въпроса, за да отпадне думата „АЕЦ Белене".

Освен това други два Инициативни комитета, начело с Иван Иванов от ДСБ и Мария Капон от ЕНП, ще доказват защо трябва да отговорим с “не” на въпроса.

За разлика от предизборните кампании, тази за референдума ще се финансира основно със средства на инициативните комитети, които могат да достигнат до 2 млн. лв. . Разрешени са и дарения. Един човек може да даде безвъзмездно до 10 хиляди лева.

На референдума ще гласуваме с бяла бюлетина. Предпочитанията се отразяват върху едно от полетата със знак хикс, изписан със син химикал. Бюлетината се поставя в бял плик и се пуска в прозрачна урна.

За да е валиден референдумът, трябва да са гласували поне толкова хора, колкото на последните парламентарни избори – 4 345 450 души и повече от половината да са отговорили с “да” на въпроса.

Изцяло „за" са от БСП. Партията ще залага на пряка агитация, клипове и реклама.

ГЕРБ също подкрепят атомната енергетика, но са “против” скъпа централа за 22 млрд. лева, на колкото възлиза АЕЦ „Белене".

Депутатите от ДСБ ще залагат на изяви по радиата и телевизиите. От ЕНП дори планират да пуснат безплатен вестник, с който да убедят хората да гласуват срещу енергийния монопол.

Вирни се горе