Зам.-областният управител участва в семинар в Брюксел по въпросите за преодоляване на различията в европейските региони

 Зам.-областният управител участва в семинар в Брюксел по въпросите за преодоляване на  различията в европейските региони

На 03.04.2014 год. в Брюксел, Белгия в Европейския парламент се представи проекта “Подобрена достъпност на трансграничните пътища, с цел интегриране на Югоизточна Европа”, с Акроним: ACROSSEE. Участие взеха зам.областния управител на област Смолян Емил Хумчев и Жасмина Бошнакова – експерт от екипа на проекта. Семинара бе на тема: Преодоляване на регионалните различията в европейските региони и новите насоки на TEN-T по отношение разширяването към Западните Балкани и приноса към европейската кохезионна политика на ЕС Разглежданите въпроси бяха следните: 1.Европейско териториално сътрудничество и нови насоки за TEN-T: основните приоритети и предизвикателства. 2.Макрорегионите и ETC – Транснационално и междурегионално сътрудничество. 3.Приносът ACROSSEE проекта за развитието на транспорта и сътрудничество в Югоизточна Европа. Водещ партньор по проекта е Централноевропейска инициатива Италия. Областна администрация Смолян е eдинствения български партньор по проекта. На семинара ръководителят на проекта от водещата организация представи резултатите от анализа за развитие на транспортната инфраструктура в страните от ЮЕ и Транспортния модел.

Проекта е финансиран по Оперативна програма за транснационално сътрудничество “Югоизточна Европа 2007 – 2013”, приоритетна ос 3: Подобряване на достъпността. Водещ партньор е Централна Европейска инициатива – Италия. Общият бюджет е 3 025 246. 64 евро. Продължителността на проекта е 24 месеца. Той официално стартира на 1 октомври 2012 г. и ще продължи до 20 септември 2014. Партньорите са 28: Австрия, за България – Областна администрация Смолян, Гърция, Унгария, Италия, Румъния, Словения, Албания, Хърватска, Черна гора, Сърбия, Украйна, Белгия. Чрез изготвените доклади и анализи ще се приеме общ транспортен модел за цялата зона на Югоизточна Европа, интегриране с останалата част на ЕС чрез различните видове транспорт.

Проектът ще насърчи институциите и заинтересованите страни за постоянно сътрудничество с цел да се индентифицират и предложат конкретни дейности, които да допринесат за реализацията на Дунавската стратегия, свързването на Адриатика и Черно море по избрани транспортни коридори, чрез обслужването на операторите на едно гише.

Вирни се горе