Забавачката за 5-годишните става задължителна

Забавачката за 5-годишните става задължителна

Парламентът въведе задължителна предучилищна подготовка за 5-годишните деца от 2012 г., след като окончателно прие промените в Закона за народната просвета.

Депутатите решиха, че родителите ще избират дали да запишат децата си в предучилищна група в детската градина или в училище, съобщи БТА. Няма да се плаща такса за обучение.

Според приетите промени предучилищната подготовка на децата 2 години преди постъпването им в първи клас ще бъде задължителна, но не по-рано от годината, в която детето навършва 5 години.

Парламентът даде 2 години гратисен период на общините да осигурят места за забавачките. През това време няма да има глоби за родителите, които не изпращат децата си на предучилищна. Депутатите не увеличиха глобите за родители или настойници, които не изпращат децата си на училище или в детските градини, въпреки че такова бе предложението на просветното министерство. Санкцията остава от 20 до 100 лева, а при повторно нарушение – от 50 до 250 лева. Преди време образователният министър Сергей Игнатов лансира идеята родители, които не пускат децата си на забавачка, да полагат общественополезен труд, вместо да плащат глоба.

Мнозинството в парламента не подкрепи и предложението на Лютви Местан от ДПС 5-годишните да се записват с приоритет в предучилищна група в детската градина. От ДПС и Коалиция за България казаха, че няма спор дали 5-годишните да бъдат обхванати от задължителна предучилищна подготовка, а проблемът е в технологията на закона. Според Местан този закон е трябвало да даде ориентир, че мястото им е в подготвителна група в градината, а не в училище, и само при извънредни обстоятелства – в училище.

Едно е петгодишно дете да е в среда със свои връстници, друго е да е сред 19-годишни, посочи колегата му от левицата Ивелин Николов. Снежана Дукова от ГЕРБ напомни, че петгодишните днес работят на компютри и имат потенциал да се развиват в друга среда. Тя посочи, че правото на избор трябва да е на родителя – дали да запише детето си в подготвителна група в детска градина или в училище.

Парламентът гласува още имотите или части от тях и вещите, освободени заради закриване и преобразуване на държавни и общински училища, детски градини и обслужващи звена, да се използват за образователни, здравни или хуманитарни дейности по реда на Закона за държавната собственост, на Закона за общинската собственост и подзаконовите нормативни актове.

Вирни се горе