За празника на народното творчество и цветята с етноизложба кметът Чочев слага началото на музей в Могилица

За празника на народното творчество и цветята  с етноизложба кметът Чочев слага началото на музей в Могилица

С етнографска експозиция на станалия вече традиционен празник на цветята и 7-ми родопски здравен събор днес-събота, кметът на село Могилица Митко Чочев сложи началото на етнографски музей. Инициативният управник от БСП откри изложбата в присъствието на народния представител от левицата Дора Янкова, общински съветници-социалисти от ОбС-Смолян, Милко Гавазов – председател на общинската структура на БСП, Стефан Сабрутев и Рабие Кьосева. Местното читалище „България – 1937” едва побра гостите, пристигали за празника. Ръчно изработени пана, рисунки от природни материали грабват очите на посетителите още от фоайето, а сбирката разположена на втория етаж на сградата е истински антиквариат, със стан и бабин скрин, с чеиза и родопските руби, тъкани от местните невести векове наред. Учим се как се багрят вълната и памука с естествени багрила от билки и корените им, как се тъче и преде, представи изделията, творени от възпитаниците й Анелия Маринова, която води уроците на малките могилчани в клуб „Ръкоделие”.

Щастлива съм, че сте събрали духовността, пазите традициите и възраждате трудолюбието, качества присъщи на родопчани, поздрави домакините депутатът Дора Янкова. И им подаде ръка за реализиране на предложението за изграждане на етнографски музей, който да доразвие занаятите и туризма в Могилица.

Гордея се, че Могилица има начело една уникална личност – Митко Чочев, който от години дава рамо на всяка инициатива, поставя пред Община Смолян вашите въпроси и търси решение на вашите проблеми, подчерта Янкова. И напомни, че благодарение на подкрепата на социалистите-общински съветници са реализирани голяма част от благоустроителните проекти на територията на Могилица. А общинският съветник Стефан Сабрутев, благослови идеята музеят да се превърне в исторически културен комплекс, който не само да даде нов тласък на туризма, но и да бъде своеобразна арка на входната врата, каквато ще стане Могилица при отварянето на пътя Арда-Паранести. Работихме по тази идея, имаме възможности да я развием в трансграничен проект, коментира още Янкова.

А хората на Могилица доказаха, че могат да се веселят и работят заедно. На празника на занаятите не мина без песни и танци на домакини и гости от Рудозем. Родопчани се възхитиха на изложбата на местни майстори дърворезбари, мандраджии и кулинари, организирана направо на селския стадион. С топъл хляб, домашно изпечен гощава всички Димитър Митков, който е откупил бившата фурна и до есента смята да отвори до нея три ателиета, в които да майстори дървени играчки и грънчарски изделия. Така ще доразвие и обогати нишата на туризма, развивана от кмета Чочев, който в това направление има пълната подкрепа и на НПО-организации като тази на Антония Чиликова, организатор на фестивала на цветята. В подкрепа на неговите модернистични идеи застават и други политически сили, виждайки неговата предприемчивост и трудолюбие, вложени в развитието на Могилица.

Вирни се горе