Владимир Уручев участва в дискусионен форум за Енергийната ефективност

Владимир Уручев участва в дискусионен форум за Енергийната ефективност

Българският евродепутат от Групата на ЕНП (ГЕРБ) Владимир Уручев и Виолета Станичич, ръководител на Информационното бюро на ЕП в България, откриха дискусионен форум “Енергийната ефективност — основен приоритет за устойчивост на икономиката”, който се проведе днес в София. Събитието бе организирано от Българската стопанска камара, специализирания информационен сайт 3e-news.net и Института за енергиен мениджмънт.

Владимир Уручев представи основните моменти в проектопредложението за нова директива за енергийна ефективност, която предстои да се гласува в пленарна зала през май т.г. и чиято цел е да установи обща рамка за насърчаване на енергийната ефективност в ЕС с оглед постигането на 20% спестяване на първична енергия до 2020г. в цялата енергийна система – от производството, преноса и разпределението, до крайното потребление на енергия в сградния и индустриалния сектор.

Българският евродепутат запозна присъстващите с част от промените, които ще произтекат от приемането на Директивата, като например задължение към държавите-членки за определяне на национални цели за енергийна ефективност и изготвяне на планове за ефективност на националната енергийна инфраструктура. Друга важна промяна, която текстът въвежда , е изискването към публичния сектор за 3 % годишно реновиране на обществените сгради и закупуване само на продукти, услуги и сгради с високи показатели на енергийна ефективност; както и изискванията за реализиране на годишни енергийни спестявания от всички енергоразпределителни предприятия и провеждане на задължителни енергийни одити .

Според българския евродепутат, целта за постигане на 20% енергийна ефективност до 2020 трябва да остане индикативна, а не задължителна, тъй като опитът в отделните страни за повишаване на енергийната ефективност е различен и не може да се търси налагането на единен модел. “Необходима е свобода за държавите и бизнеса да прилагат най-работещите схеми и механизми за повишаване на енергийната си ефективност с най-малки разходи”, обобщи Владимир Уручев.

Други обсъдени теми по време на дискусията бяха състоянието на енергийното потребление в България, законовата и институционална подкрепа за постигане на енергийна ефективност в индустрията и сградите, както и възможностите за финансиране на енергоспестяващи мерки. Във форума се включиха още представители на държавната администрация, мениджъри на компании от енергийния сектор, представители на браншови организации, експерти и икономисти.

Вирни се горе