Владимир Уручев призова за задълбочаване на партньорството между ЕС и Китай

Владимир Уручев призова за задълбочаване на партньорството между ЕС и Китай

  От 28 до 31 май в Европейския парламент в Брюксел се проведе третата поред среща на високо равнище ЕС – Китай. Владимир Уручев, евродепутат от Групата на ЕНП(ГЕРБ), председателства панела “Икономическо развитие и сътрудничество ЕС-Китай”. В оживена дискусия членове на ЕП от всички политически групи и представителите от управляващата партия на Китай търсиха отговор на въпроса, как Европейският съюз и Китай могат да си сътрудничат още по-успешно, с цел да отговорят на общите предизвикателства, като промените в климата и глобалното икономическо управление.

“Китайската икономика е сред водещите в света и в положението, в което се намира Европа днес, е още по-важно да намерим и използваме онова, което ни обединява. Ние трябва да открием допирните точки и да изградим  сътрудничество на базата на разбирателството и взаимното уважение”, изтъкна Владимир Уручев. Българският евродепутат призова към задълбочаване на отношенията на всеобхватно стратегическо партньорство между ЕС и Китайската народна република.

 По време на дискусиите и двете страни се обединиха около позицията, че вместо повече протекционизъм, е необходимо  увеличаване на стокообмена, обмена на технологии и  ноу-хау, премахване на бариерите с цел улесняване на достъпа до китайския пазар, участието на европейски компании в китайски обществени поръчки, както и повече прозрачност в търговските отношения. Участниците във форума очертаха голям  потенциал за сътрудничество при изграждането на пътната инфраструктура, а така също и в областта на възобновяемите енергийни източници.

 В рамките на срещата беше подчертана необходимостта, Европейският съюз да  говори с един глас по отношение на търговските връзки с Китай, така че двустранните отношения между отделните страни-членки и Китай да не подкопават позицията на Брюксел.

Вирни се горе