ВАС: Милен Белчев е кмет на Баните

ВАС: Милен Белчев е кмет на Баните

Върховният административен съд потвърди решението на Общинската избирателна комисия, с което Милен Белчев беше избран за кмет на Баните. Висшите магистрати отмениха решението на Административния съд в Смолян по административно дело №270 от 2015 г. за касиране на изборите.

Припомняме, че през ноември м.г. Административен съд – Смолян касира изборите за кмет на община Баните. Решението бе взето, като при разглеждане на делото се установи наличието на 258 бюлетина с отрязъка от кочана в урната за гласуване като по този начин се е гласувало до около 13:00 часа в изборния ден. Ставаше въпрос за една от секциите в с. Оряховец.

„За да постанови решението си, съдът прие, че всички тези бюлетини са недействителни по смисъла на чл.327, ал.3, т.2 от ИК, тъй като съдържат специални символи на бюлетината – цифри, които я лишават от нейната анонимност и правят вотът на избирателите проследим“, коментира тогава решението председателят на Административен съд – Смолян съдия Игнат Колчев.

В Баните изборите спечели Милен Белчев (ГЕРБ) с 50,51% срещу Велин Фиданов от „Коалиция за община Баните“, който получи 49,49%.

С Решение от 11 март т.г. ВАС потвърждава решението на ОИК-Баните и осъжда Румен Фиданов да заплати на Общинската избирателна комисия 500 лв. разноски за воденото дело пред ВАС, се посочва в решението на ВАС. Същата сума Фиданов трябва да заплати за разноски пред висшата съдебна инстанция и на Милен Белчев.

Решението на съда е окончателно.

Милен Белчев е роден на 17.03.1957 г. в село Оряховец, община Баните. Първата му специалност е строителен техник, а висшето му образование е икономическо. Осем години е бил директор на „БКС“ – Баните. Бил е три мандата съветник в ОбС – Баните. Семеен е, с две деца.

Вирни се горе