Валентин Гаджев да подаде оставка като директор на НОИ-Смолян,призовават от БСП

Валентин Гаджев да подаде оставка като директор на НОИ-Смолян,призовават от БСП

Ексизпълнителният директор на „Горубсо” – Мадан Валентин Гаджев да подаде незабавно оставка като директор на Националния осигурителен институт в Смолян. За това призова на пресконференция в областния град депутатът от Коалиция за България инж. Димчо Михалевски. В брифинга участие взеха и областния лидер на партията Дора Янкова, както и общинските съветници на Левицата Рабие Кьосева, Милко Гавазов и инж. Атанас Устабашиев. Според инж. Михалевски от чисто морална гледна точка Гаджев няма право да е управител на клона на НОИ в Смолян, тъй като докато е бил начело на минното дружество е допуснато то да натрупа дългове от 8 млн.лв. за осигуровки към държавата.

„Призовавам областното ръководство на ГЕРБ и областният управител на Смолян да се намесят и да освободят новоназначения директор на държавната служба, защото за нас това е недопустимо и показва как ГЕРБ урежда на държавна хранилка своите кадри”, обясни инж. Михалевски и припомни, че Валентин Гаджев е бил сред основателите на партията на Борисов. Народният представител ще сезира и директора на осигурителния институт за назначението, което подкопава устоите на демокрацията и води до ерозия в политиката.

Михалевски бе категоричен, че държавата носи вина за ситуацията с „Горубсо” – Мадан и ОЦК- Кърджали. „Не може в последните две години държавата в лицето на НАП и Инспекцията по труда да са си затваряли очите за случващото се в дружеството въпреки проверките, а днес цялото правителство да спасява работещите”, заяви инж. Михалевски. Според него въпреки напъните на премиера и отделните министри все още няма стабилно решение за бъдещето на мините и комбината в Кърджали.

Върви се към сделка с много тежки условия, която ще завърже ръцете на новите собственици и ще утежни положението на работниците. Депутатът цитира някои точки от подписаното преди време споразумение, според които новите собственици се задължават да изплатят дълговете, които към днешна дата се изчисляват на над 360 млн.лв. Заложено е изискване рудата от Мадан и Рудозем да отива за преработка в ОЦК- Асеновград, което означава, че ОЦК- Кърджали трябва да спре да работи или пък да внася суровина отвън, на което Захариев не е съгласен и спъва сделката. Освен това в последните две години и половина „Горубсо” и ОЦК са източвани хищнически от фирми на Захариев, които доставяли стоки и услуги на 50% по-високи цени. В мините не са правени нови забои и по този начин няма достъп до рудни находища за следващите години, а за нови такива ще трябват допълнителни инвестиции. Михалевски бе категоричен, че единственото спасение за металургията в Родопите е национализация. „Ако в последните две години НАП си е вършила работата щеше да се разбере, че Валентин Захариев източва предприятията”, категоричен бе депутатът. Според него държавата си е затваряла очите, защото Захариев е бил спонсор на управляващите

Вирни се горе