Увеличават заплатите в Спешна помощ до 20%

Увеличават заплатите в Спешна помощ до 20%

Сигналите към тел. 112 ще се прехвърлят директно на 150, за да не се бавят линейките

Между 10 и 20 на сто ще бъдат повишени заплатите на медиците от “Спешна помощ”, съобщи във Варна министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, където се срещна с лекари.

По думите й повишението може да стане факт от 1 юни или през второто полугодие, предаде БТА. Необходимите пари ще бъдат осигурени от средствата за капиталови разходи на Министерството на здравеопазването или от други резерви.

Миналия месец на национална среща работещите в Спешната помощ настояха парите им да бъдат увеличени до 4 минимални работни заплати или 1200 лева, а за нощните дежурства да не се плащат само по 50 стотинки на час. „Моята заплата е 634 лева основна. 50 ст. на час нощен труд не знам как ви звучи. Поне 1 лев да стане. Да не сме алчни. Чуват се неща, че има решение за прословутите парамедици, които щели да се обучават от БЧК, да получават по 550 лева заплата. Моят изход е да стана парамедик тогава”, коментира един от лекарите.

Атанасова съобщи още, че е водила разговори с МВР за работата на тел. 112 и за възможността повикванията за Спешна помощ да бъдат пренасочвани веднага към тел. 150, което ще съкрати времето за реакция на медиците. Според министъра този проблем може да бъде разрешен. Тя каза още, че отново ще повдигне въпроса посегателствата над лекари от Бърза помощ да бъдат инкриминирани чрез законови промени.

Вирни се горе