Увеличават помощите за отопление

Увеличават помощите за отопление

Целевата помощ за отопление се покачва от 65,72 лева на 72,20 лева на месец или ще възлиза на общо 361 лева за целия сезон от 1 ноември до 31 март. Това предвижда проектът за изменение на наредбата за отпускане на помощта, публикуван за обществено обсъждане от Министерството на труда и социалната политика, пише standartnews.com.

Новите цени на електроенергията от 1 октомври са причина целевата помощ за отопление да се повиши с 9,86%. С това се цели подпомагане на най-уязвимите социални групи, които са включени в програмата за целево енергийно подпомагане.

С промените в наредбата месечният размер на помощта ще се определя на база левовата равностойност на 385 квтч електроенергия, от които 280 квтч дневна и 105 квтч нощна електроенергия, по осреднена крайна продажна цена на електроенергията за битов потребител към 31 октомври.

За увеличението на целевата помощ за отопление ще са необходими допълнителни разходи по бюджета на министерството за 2014 г. в размер на 3 788 100 лв. Разликата между досегашния и новия размер на помощта ще се изплати през декември 2014 г. от Агенцията за социално подпомагане.

Целевата помощ се отпуска за период от пет месеца – от 1 ноември 2014 г. до 31 март 2015 г. Изплащането се извършва на два транша – за месеците ноември и декември 2014 г. не по-късно от края на месеца, следващ месеца на издаване на заповедта, с която е отпусната помощта. До 31 януари 2015 г. ще се преведат парите за месеците януари, февруари и март.

Крайният срок за подаване на молби в дирекциите „Социално подпомагане" е 31 октомври 2014 г. Молбата се подава по постоянен адрес, в нея задължително се заявява видът на ползваното отопление – топлоенергия, електроенергия, твърдо гориво или природен газ, като при отопление с електроенергия и топлоенергия се представя за справка актуален клиентски/абонатен номер.

Вирни се горе