Уреждане статута на ски-пистите и спортните съоръжения в зимните ни курорти, предложи Дора Янкова

  Уреждане статута на ски-пистите и спортните съоръжения в зимните ни курорти, предложи Дора Янкова

Собствениците на недовършени обекти в ски-центровете да ги обезопасяват и опаковат, поиска със закон депутатката

Статутът и бъдещето на зимните ни курорти дискутираха на среща депутатът от Коалиция за България Дора Янкова, министърът на инвестиционното проектиране арх. Иван Данов и председателят на Регионалната туристическа асоциация „Родопи” – Панталей Мемцов.

На първата работната среща бе обсъдена туристическата инфраструктура в курортите в навечерието на официалното откриване на зимния сезон. Янкова и Мемецов предложиха да се създаде работна група, която да предложи промени в Закона за устройството на територията и Закона за туризма, с което да се даде ясна дефиниция за статута на ски-пистите и зимните съоръжения към тях. Коментирана бе и необходимостта от по-строг режим за обезопасяване на недовършените, заради кризата, сгради в ски-курорти и тяхното естетическо оформяне. „Трябва да се даде строг законов регламент за собствениците на недовършени обекти в курортите да бъдат задължени да ги опаковат, за да имаме красиви и безопасни курорти, а не грозни стоманобетонни около ски-пистите”, посочи Янкова. Тя поясни, че една красиво опакована сграда може да се ползва и като място за поставяне на реклами, така че да генерира и приходи.

Народният представител и арх. Данов коментираха възможността в групата да бъдат включени представители на браншови организации, както и Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, като ресорно ведомство. „Целта ни е да привлечем по-сериозно внимание към зимните ни ски-курорти и да регламентираме спортната инфраструктура, което е от значение за инвестициите и развитието на зимните спортове и туризъм”, заяви Янкова.

Министър Данов запозна народния представител с дейността на Министерството на инвестиционното проектиране, както и подготовката по важните и значими за страната ни проекти.

Вирни се горе