Участници в листата на БСП за евроизборите посетиха Смолян и региона

Участници в листата на БСП за евроизборите посетиха Смолян и региона

Участници в листата на БСП за участие в евроизборите посетиха Смолян и региона. В областния град, в залата на Държавния архив.Политологът Момчил Неков, представи втората си книга „От първо лице” в присъствието на Ия Гурбалова, председателят на Общинския съвет на БСП –адвокат Милко Гавазов, Светослав Димитров -председател на МО БСП в Смолян и др.

Творбата е политическо изследване за водещите партии у нас . Авторът разглежда основните исторически елементи от развитието на държавата ни след 1989 г. и проследява последните 8 парламента. Ненков подчерта, че в България най-лесно се регистрират партии, но тяхната идентификация е трудна, с бързо обезличаване на партийния лидер. „Партиите са инструмент, ние избираме кой да управлява държавата, но така ние формираме и т.нар. политически елит, напомни още той.

Ненков, който е в евролистата на БСП, подчерта, че основната цел на левицата е да промени неолибералния модел към социално –справедлив. „Битката в Европа, която водим е насочена срещу бедността“, подчерта политологът. Той изброи свършеното досега от кабинета Орешарски и подчерта, някои от най-важните мерки, сред които размразяване на плоския данък и връщането от 2015 година на внесените данъци от хората с най-ниски доходи. Увеличените детски надбавки – за първо дете 35 лв. и 50 лв. – за второ. Подкрепа на младите хора със защитено първо работно място по програмите и европейски средства в размер на 100 млн. евро. Възстанови се и швейцарското правило за индексиране на пенсиите. Неков лансира идеята си за „Европа на едно гише”. Целта е да се въведат персонални партиди, с които гражданите на ЕС да плащат на едно място данъци, здравни осигуровки и др.

Ия Гурбалова, 10-та в листата и преподавател от Софийския университет, посочи пред смолянчани, че основен приоритет за политиците ни трябва да бъде задържането на младите хора в България, както и насърчаване на раждаемостта. „2/3 от политиката на една държава се решава отвън и само една трета – отвътре. Затова е важно да имаме достатъчно представители в Европейския парламент, за да ни стане Европа майка, а не да бъде мащеха, напомни тя.

Вирни се горе