ЦИК обяви евродепутатите

ЦИК обяви евродепутатите

Решението на ЦИК е подписано с особено мнение относно Делян Пеевски

ЦИК оповести имената на новите 17 български евродепутати. Сергей Станишев е сред тях, макар и само за дни. Отказът на Делян Пеевски е одобрен с особено мнение. Според официалните данни на ЦИК новите евродепутати с 5-годишен мандат са:

  • от ГЕРБ – Томислав Дончев, Андрей Ковачев, Мария Габриел, Владимир Уручев, Ева Паунова и Емил Радев;

  • от Коалиция за България – Момчил Неков, Сергей Станишев, Илияна Йотова и Георги Пирински;

  • от ДПС – Филиз Хюсменова, Неджми Али, Илхан Кючюк и Искра Михайлова;

  • от “България без цензура” – Николай Бареков и Ангел Джамбазки;

  • от Реформаторския блок – Светослав Малинов.

По-рано днес Сергей Станишев потвърди намеренията си да подаде заявление до Европарламента, с което се отказва от депутатското си място в Брюксел. Щял обаче да го направи не сега, защото поел ангажимент към Групата на социалистите и демократите на 18 юни да предложи досегашния председател на Европарламента Мартин Шулц да я оглави.

Лидерът на БСП обясни, че мандатът му като евродепутат ще започне на 1 юли и има право да подаде заявление, че се отказва от него седмица по-рано. От ЦИК потвърдиха, че той може да го направи до 23 юни.

Делян Пеевски, който беше втори в листата на ДПС, подаде заявление за отказ от евродепутатския мандат, което ЦИК уважи, и така на негово място заминава екоминистърът Искра Михайлова.

Мария Мусорлиева, заместник-председател на ЦИК, обаче е подписала с особено мнение решението на комисията относно Пеевски.

ЦИК определя избраните кандидати за членове на Европапраламента според резултатите от гласуването и не разполага с компетентност да взима решение да не обяви за избран който и да е кандидат, от която и да е кандидатска листа, поради неговото нежелание, да го заличава или да го замества със следващия кандидат, мотивира се Мусорлиева.

Вирни се горе