Цецка Цачева е кандидатът за президент на ГЕРБ. Пламен Манушев - за вице

  Цецка Цачева е кандидатът за президент на ГЕРБ. Пламен Манушев - за вице

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева е кандидатът на ГЕРБ за президент на България, обяви лидерът на партията и премиер Бойко Борисов.

За вицепрезидент е номиниран вицеадмирал Пламен Манушев, който в последните години бе депутат от ГЕРБ, предаде mediapool.bg.

Обявлението става четири дни преди официалното начало на предизборната кампания, в която партията на Бойко Борисов ще участва с лозунга "Работим в интерес на гражданите".

Цачева бе избрана пред още трима партийци: вицепремиерът Томислав Дончев, както и кметовете на София и Бургас – Йорданка Фандъкова и Димитър Николов. Очаква се тя да консолидира партийната подкрепа на фона на социолгическите проучвания, които соча, че над половината българи очакваха за президент да бъде избран кандидатът на ГЕРБ, още преди той да бъде оповестен.

“Отдавна съм се наслушал за бащата на нацията, тази нация много бащи има. Много претенции за бащи има. Крайно време да имаме и една майка и да се погрижим действително майчински за този народ, а не хора с его, което трудно въздържат и които мислят, че сядайки в президентството могат да свършат няква работа със сила или с натиск”, заяви Борисов в подкрепа на кандидатурата.

По думите му Цачева е два мандата председател на НС и като юрист и парламентарист познава много добре законодателството. “Сиреч тя и сега изпълнява тази функция да работи за всички партии и съответно да дава своя глас “за” или “против”. Така че в това отношение аз не виждам кой е по-подготвен”, заяви премиерът.

“Аз не виждам от кандидатите кой е по-подготвен и да говори с Конституционния съд, а и като председател на НС на ниво парламенти тя е обиколила света и мисля, че без претенции от някого прекрасно е защитавала авторитета на България. Да, във военната област не е подготвена, затова ние предлагаме изпълнителната комисия, водихме много разговори и всички “за” и “против”, сме ги премерили”, коментира Борисов.

След като предупреди, че президентските избори са като вот на доверие, премиерът направи и бърза равносметка защо са отпаднали останалите варианти за кандидат.

Цецка Цачева е омъжена за плевенския архитект Румен Данговски. Имат син, носещ същото име – Румен.

Пламен Манушев е български офицер – вицеадмирал, от Военноморските сили на България. Средното си образование завършва в Математическата гимназия в гр. Толбухин през 1972 г. Същата година постъпва във Висшето народно военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ във Варна. През 1977 г. завършва ВВМУ и постъпва в редиците на Българската армия. От 1984 до 1986 г. учи във Военноморската академия „А. А. Гречко“ в Ленинград, РСФСР, СССР, добивайки образователна степен „магистър по военно дело“. Следва (1997 – 1998) и успешно завършва Военноморския колеж (Naval War College) в Нюпорт, Род Айлънд, САЩ (със статут на генералщабна академия). Владее свободно английски и руски език.

Вицеадмирал о.р. Пламен Манушев притежава следните ордени и награди: – награден знак „За вярна служба под знамената“ II степен; награден знак „За вярна служба под знамената“ I степен; ловна карабина „Мазалат“; – орден “За военна заслуга” I степен – връчен от президента Р. Плевнелиев за дългогодишна безупречна служба, принос за развитието и укрепването на Българската армия и заслуги към отбраната на страната (2012). Политическа кариера: В края на 2012 г. Пламен Манушев е назначен за заместник областен управител на Област Варна, пише "24 часа”.

Вирни се горе