Тотю Младенов:Над 40 млн. лева за подобряването на условията на труд в предприятията

Тотю Младенов:Над 40 млн. лева за подобряването на условията на труд в предприятията

Над 40 млн. лева за подобряването на условията на труд в предприятията са предвидени по фаза 2 на схема „Безопасен труд”. Средствата са осигурени по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” (ОПРЧР), а крайният срок за подаване на проектни предложения е 26 ноември 2012 г. Това обяви днес в Смолян министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов на среща с бизнеса в Българо-германския център за професионално обучение. На срещата присъстваха около 70 представители, основно на хотелския и ресторантьорския бизнес.

Информационният ден протече при голяма активност като над 50 фирми от района на Смолян, Разлог, Банско, Хасково и Благоевград се запознаха с програмите на ОПРЧР.

По време на срещата министър Младенов подчерта, че основен приоритет на МТСП е пазарът на труда. По неговите думи чрез финансовата подкрепа на ОПРЧР министерството ефективно подкрепя младежката заетост, лицата от уязвимите групи на пазара на труда, както и програми за квалификация и преквалификация на заети и безработни. Схема „Ново работно място”, която осигурява разходите за труд за млади безработни до 29-годишна възраст с бюджет е 18 000 000 лв. е сред най-атрактивните за бизнеса. Вниманието на работодателите привлече и схема „На път”. Тя цели насърчаването на географската мобилност на работната сила чрез осигуряване на организиран транспорт до и от работното място за заетите за период до 12 месеца.

Заместник-министър Зорница Русинова, изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Камелия Лозанова и представители на Агенцията за хората с увреждания разясниха актуалните схеми, които се изпълняват по ОПРЧР. В презентацията си заместник-министър Русинова представи и две нови схеми, чиято цел е да подобрят връзката между образованието и бизнеса. Схема “Развитие на професионалното образование и обучение в сътрудничество с работодателите” ще стартира до края на месеца, обяви тя. Чрез нея ще се изградят образователни паркове в професионалните гимназии и училища. За въвеждането на “добри практики” чрез схема “Без граници – фаза 2” ще се реализират проекти за обмен на информация и иновативни практики с други държави-членки на ЕС. Крайният срок за кандидатстване е 25 октомври 2012 г. Бизнесът и местната власт имат нужда от квалифицирани кадри и развитие на регионалния бизнес климат, отбеляза кметът на града Николай Мелемов. Според него добри практики в тази насока предоставят схемите и програмите на ОПРЧР. В срещата се включи и областният управител на Смолян Стефан Стайков. Предстоят още информационни дни в цялата страна, по време на които представителите на бизнеса ще бъдат запознати с възможностите, които им се предоставят по ОПРЧР.

Вирни се горе