Структурите на БСП в Девин, Борино и Доспат излязоха с остра декларация срещу опитите за закриване на болницата в Девин

Структурите на БСП в Девин, Борино и Доспат излязоха с остра декларация срещу опитите за закриване на болницата в Девин

Социалистите са категорични, че с предизборни цели се търси реваншизъм

Общинските структури на БСП в Девин, Борино и Доспат излязоха с остра декларация срещу атаките и злонамерените опити за дискредитиране на болницата в град Девин. Социалистите от трите смолянски общини са настръхнали срещу действията, спрямо лечебното заведение и вероятността то отново да бъде затворено с манипулативни твърдения и противопоставяне на обществото

„14 наши съграждани загубиха си живота си, заради затворената болница. Три години около 30 хиляди души, живущи в 1/3 от общата територия на Родопите, бяха лишени от болнична помощ, което сериозно влоши здравния статус на населението в Западните Родопи”, пишат в декларацията представителите на левицата.

Социалистите напомнят, как десетките преговори с предишното правителство на ГЕРБ не са довели до никакви резултати, а правителството на Пламен Орешарски, с активната подкрепа на депутати от БСП, създаде предпоставки за възстановяване на болницата и нейното законодателно и финансово укрепване.

„Едногодишният период на функциониране е успешен. Разкрити са и работят 4 отделения по 15 клинични пътеки. Към 31.12.2014 МБАЛ приключва на счетоводна печалба. С това тя влиза в списъка на малкото болници в страната, които показват добър здравен и финансов мениджмънт и липса на натрупани на дългове. В момента има готовност за разкриване общо на 41 пътеки”, пише още в декларацията.

Социалистите изразяват тревогата си от действията и изявленията на директора на Районната здравно-осигурителна каса Смолян д-р Кузман Гелов, с които се злепоставя лечебното заведение и се поставя под въпрос по-нататъшното му съществуване. „Изключваме коментара, защо лице, служител на държавна администрация, си позволява подобно тенденциозно и невярно политическо изказване седем месеца преди началото на компанията за местни избори 2015. В специално изявление зам.-министърът на здравеопазването твърди, че към МБАЛ Девин ще се прилага същия подход, както и към болниците във вътрешността на страната. Това означава, че сегашните управляващи вещаят ново затваряне! В подкрепа на този факт ще споделим, че новото правителство на кабинета ,,Борисов II’’ премахна отново минималната държавна субсидия за болници в трудно достъпни, планински погранични райони, каквато е и нашата”, твърдят трите общински ръководства.

Общинските структури на БСП в Девин, Борино и Доспат отправят няколко искания. Те настояват:

-болницата в Девин да получи статут на защитено болнично заведение в отдалечен планински район;

-да се предложи от НЗОК нов договор с подобаващ брой клинични пътеки, за които има небходимите условия и медицински лица;

-да се спре със злепоставянето на МБАЛ Девин, с тенденциозни изказвания с предизборен характер от лица, които се водят държавни служители. Това води и до затруднения в привличането на лекари-специалисти в нашия отдалечен планински град, тъй като РЗИ изпраща съмнителни сигнали с ярък и еднопсочен политически оттенък;

-да се преустанови практиката на ,,заинтересовани лица’’ от гр. Девин, изпълняващи партийни поръчения умишлено и абсолютно користно да подават анонимни сигнали и доноси пред РЗИ, НЗОК и други институции, с цел очерняне на ръководството на МБАЛ – Девин.

От БСП посочват, че последните 10 месеца, откакто болницата отново функционира са направени над 40 проверки, което прави по 4 месечно или по една всяка седмица, което е „търсене под вола теле’’.

Гражданите в трудно достъпните общини Девин, Борино и Доспат заслужават равен достъп до болнично лечение. Това е тяхно конституционно право, което всяка изпълнителна и законодателна власт в България е длъжна да осигури на своите граждани. Напомняме на всички, които може би са забравили, че гражданите на трите общини от Западните Родопи имат само едно лечебно заведение, а именно МБАЛ – Девин. Хората се бореха и изстрадаха отварянето на затворената им болница. Нека всички с усилията си да бдим над нея и да пресечем опита на ,,недоброжелатели’’ да спъват функционирането на девинската болница”, се казва в Декларацията.

Вирни се горе