Според БСП училищата ще останат без пари в края на годината

Според БСП училищата ще останат без пари в края на годината

Нужна е спешна промяна на разходните стандарти за издръжката на учениците в училище, тъй като се очертава сериозен проблем през зимата. За това алармира на пресконференция областният председател на БСП-Смолян Дора Янкова. В брифинга участие взеха и народният представител от Коалиция за България инж. Димчо Михалевски и общинските съветници от БСП- Смолян инж.Димитър Кръстанов и адвокат Иван Апостолов, съобщиха от пресцентъра на партията.

Янкова обясни, че заради прекомерното поскъпване на горивата и електроенергията училищата ще останат без пари в края на годината. “Директорите на учебни заведения в Смолянско са в паника, тъй като трябва да изберат – или да осигурят топла и нормална среда на учениците, но да лишат учителите от заплати, или пък да плащат заплати и да държат децата на студено”, поясни Янкова. Тя призова за незабавна корекция по отношение на делегираните бюджети, с които работят образователните институции, за да се избегнат задаващите се сътресения. Според Янкова, вчерашният Ден на диалога, организиран от община Смолян е бил пълен провал, тъй като местната власт в Смолянско не е поставила нито една задача на народните представители, които са били повече от кметовете. “Това е мястото, на което кметовете могат да поставят проблемите си, да поискат повече внимание за региона. Можеха да поставят проблемите за здравеопазването, за образованието. Такова самодоволство, че всичко е добре в местното самоуправление, неглижирането, информационното затъмнение не носи нищо хубаво за региона”, посочи Янкова. Според нея поведението на ГЕРБ към общините прави така, че да трупат дефицит, ако искат да изпълняват функциите си.

“Политиката на ГЕРБ не създава добра икономическа и пазарна среда, за да има продажба на общински имоти. Ограничават се правомощията на общините, което е недопустимо”, коментира още тя. Янкова бе категорична, че финансовото ограничение за поемане на дългове ще блокира изпълнението на европейските проекти. За пример тя даде община Смолян, която не работи със специализираният фонд ФЛАГ. За пореден път тя изрази безпокойство за оставените от екипа и европейски проекти на община Смолян, които вървят със сериозно забавяне. “Имаме едно провалено лято за съвместните туристически проекти с Гърция”, заяви Янкова и добави, че за разлика от партньорските общини в Гърция, Смолян не е направил нищо по проектите за крепостите “Калето” край Смолян и Кошница, екопътеката “Каньона на водопадите”, строителството на посетителки център и реставрацията на “Алибеевият конак” в Райково. “Една година бездействие по проекти за милиони левове”, подчерта Янкова.

По отношение на промените във водния сектор, областният лидер на БСП запита защо ВиК- Смолян си купува на лизинг 6 нови джипа, докато десетки селища в Смолянско са на воден режим. “Знаели за тази придобивка водната асоциация, която се оглавява от областния управител на Смолян или дадено ли е разрешение за покупката на джипове в криза и под знака на воден режим в общините Мадан, Баните, селата Славейно, Соколовци, Осиково и др.”?, запита Янкова.

Вирни се горе