Смолянският депутат Петър Кадиев /АБВ/ участва в кръгла маса в Босилеград

 Смолянският депутат Петър Кадиев /АБВ/ участва в кръгла маса в Босилеград

В кръглата маса на тема „Ролята на образованието за запазване на българската идентичност”, проведена в Босилеград, Сърбия, участва зам.-председателят на Комисията по културата и медиите в 43-то НС и депутат от ПП АБВ Петър Кадиев. „Срещата беше изключително ползотворна. В Босилеград живеят наши сънародници, които изцяло говорят български език и искат да изучават майчиния си език и в училище, и то като задължителен, а не като се формират паралелки чрез анкетиране, което изкривява нещата», каза Кадиев. По думите му директорите на училища от Западните покрайнини настояли за повече часове по български, както и признаване на оценките в общия успех, с цел да се съхранят като българи. Зам.-председателят на Комисията по култура и медии обясни, че бил впечатлен от две неща, съхранявани и особено почитани от българите в тези райони – Библията и Тефтерчето на Левски. «Това показва, че тези хора държат на християнската религия и на изконните ценности на нашия народ. Затова ние трябва да обединим всички усилия и да им помогнем. Най-напред с финансови средства, за да могат да разпечатат учебници на бъларски език и да ги разпространят. Според мен нещата трябва да се решат на ниво правителство”, заяви още депутатът.

Петър Кадиев се ангажира като сценарист и режисьор да предостави на българите в Босилеград свои лични филми, сред които филма за българския Екзарх Стефан І, допринесъл за спасяването на българските евреи, филми за емблематични лица на Родопите.

В кръглата маса участваха председателят на Комисията по културата и медиите в 43-то НС Славчо Атанасов, генералният консул на България в Ниш Едвин Сугарев, генералният директор на БТА Максим Минчев, председателят на Културно-информационния център в Босилеград Иван Николов. В обсъждането на въпроса за съхраняване на майчиния език като основен белег за национална принадлежност и ролята на образованието се включиха и представители на Министерството на образованието и науката от България и Сърбия, дипломати от двете страни, директори на основни и средни училища от Босилеград, Димитровград, Измаил (Украйна).

Народните представители Славчо Атанасов и Петър Кадиев поеха ангажимента пред българската общност в Сърбия техните настоявания и проблеми да бъдат представени пред българските институции, като първата среща ще бъде с представители на българското външно министерство.

Вирни се горе