Групата на общинските съветници от КРОС внесе предложение за премахване на заплатите на общинските съветници

 Групата на общинските съветници от КРОС внесе предложение за премахване на заплатите на общинските съветници

Групата на общинските съветници от КОАЛИЦИЯ ЗА РАЗВИТИЕ НА ОБЩИНА СМОЛЯН „КРОС“, внесе предложения до председателя на Общински съвет – Смолян за включване на въпроси в дневния ред на предстоящото заседание на местният парламент, както и проекти за решения и мотиви към тях по две точки.

Първата е проект на решение по предложение на „КРОС“ за приемане на общо решение от общинските съветници за дарение на възнаграждението, предвидено в чл.34, ал.1 от ЗМСМА (възнаграждението, което общинските съветници получават за участието си в заседанията на общинския съвет) в полза на Община Смолян за срока на действие на настоящия Общински съвет.

И второ проект на решение за откриване на специална набирателна банкова сметка, на името на Община Смолян, в която общинските съветници, подкрепили предложението по т.1, да могат да внасят под формата на дарение възнагражденията си, предвидени в чл.34, ал.1 от ЗМСМА. Разпореждането с натрупаните средства по сметката да може да се извършва единствено с нарочно решение на Общинския съвет, съобщиха за SmolyanNews.com от коалицията.

Мотивите, които са посочили общинските съветници от „КРОС“ са, че работата на Общинските съветници трябва да бъде изцяло в обществена полза. Доверието, което жителите на Община Смолян са гласували на местните избраници, предполага цялостен и всеотдаен стремеж за издигане на обществените интереси над личните. Един такъв акт на доброволен отказ на общинските съветници от полагащото им се съгласно закона лично възнаграждение в обществена полза представлява първата стъпка и доказателството за реализация на нов подход и визия при управлението на Общината. От коалицията са убедени, че избраните Общинските съветници в град Смолян са хора, които в личен план са постигнали ниво на финансов независимост и личен успех, които им позволяват да изпълняват този свой обществен дълг, без да очакват насрещна престация. Такава е и практиката в повечето развити общества от Западна Европа.

“Не смятаме, че приносът на всеки един общински съветник трябва да се съизмерва, дори и косвено, с възнаграждението, което той лично получава за работата си. Желанието ни е, работата на общинските съветници да се възприема като мисия в обществена полза, за която най-голямата награда ще бъде възможността, да живеем чрез личния ни принос в един по-красив град, в едно по-богато и зряло общество”, се посочва в предложението до председателя на ОбС-Смолян.

Предложенията ни за решения няма да накърнят осигурителните права на общинските съветници с оглед разпоредбата на чл.34, ал.3 от ЗМСМ, тъй като за времето, необходимо за изпълнение на задълженията му, общинският съветник ползва неплатен служебен отпуск, който се признава за трудов стаж. През този период на общинските съветници ще им бъдат начислявани и заплащани осигуровки и данъци. Те ще се откажат в обществена полза (дарят) единствено нетното си възнаграждение, според общинските съветници от коалиция КРОС.

Натрупаните средства от тези дарения ще могат да се ползват по най-демократичния и правилен начин- съгласно специално решение на Общинския съвет. Въпреки, че няма да представляват огромен паричен ресурс, тези средства могат да се окажат ключови при определени извънредни ситуации, в които е необходимо да се окаже подкрепа при благотворителни събития или конкретна молба за помощ. Така ще бъде поставено началото на още една традиция в благотворителността и безвъзмездната помощ, която сме убедени че ще получи подкрепата и на други граждани от община Смолян, които имат възможност и желание да дарят средства, пише в предложението.

Припомняме, че още на първата пресконференция след балотажа лидера на местната коалиция Кирил Асенов заяви, че първата докладна записка, която ще внесе КРОС пред местния парламент ще бъде за премахване на работните заплати на общинските съветници. „За нас е неразбираемо как едни хора, които твърдят че съветват и помагат ще получават заплати. В нормалните държави хората работят наистина в посока да помогнат на обществото, а не да чакат да получават всеки месец пари за тази дейност”, заяви Асенов.

Вирни се горе