След протеста социалното министерство обяви: Ранното пенсиониране се запазва!

След протеста социалното министерство обяви: Ранното пенсиониране се запазва!

Никога не е обсъждано намаляване на броя на заплатите при излизане от системата, увериха от социалното министерство

Ранното пенсиониране в специалните ведомства се запазва. Минималните пенсионни възрасти за различните длъжности ще се обсъждат с ресорните министерства и синдикатите. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на труда и социалната политика (МТСП), след като протестът на полицаи и пожарникари в столицата приключи.От МТСП заявяват, че никога не е обсъждана отмяна на ранното пенсиониране за служителите в специалните ведомства. То се запазва, като се предлага да се въведе минимална възраст за пенсиониране, диференцирана за различните длъжности в Министерство на вътрешните работи (МВР), Министерство на отбраната (МО) и Министерство на правосъдието (МП) според тяхната специфика.

Според НОИ от пенсиониралите се на 50-годишна възраст служители в специални ведомства през 2010 г. в легалната икономика са продължили да работят и да се осигуряват 66%. През 2011 и през 2012 г. делът на новите пенсионери от МО, МВР и МП, които са взимали едновременно пенсия и заплата, е 61%. Статистиката на НОИ показва, че бившите служители на специалните ведомства получават пенсия средно 25.9 години (за 2013 г.), като от 2010 г. насам тази продължителност непрекъснато се увеличава.

От МТСП уточняват, че за да се избегне напрежение и масово напускане с цел пенсиониране, което би затруднило работата на МО, МВР и МП, консултативният съвет предлага въвеждането на преходен период от три до пет години, в който оставащите на работа в системата ще имат право да се пенсионират при досегашните условия – 27 години осигурителен стаж, от които 18 години в съответната система.

Според експертите на МТСП, освен че е отговор на препоръките на Съвета на Европейския съюз, въвеждането на минимална възраст за пенсиониране в специалните ведомства ще предпазва служителите на МО, МВР и МП от произволни уволнения.

Вирни се горе