Славов предложи на протестиращите обществен мониторинг върху укрепителните дейности на срутището край Тикале

Славов предложи на протестиращите обществен мониторинг върху укрепителните дейности на срутището край Тикале

Гражданите на Смолян отново на протест

Жители на Смолян отново протестираха днес срещу продължителното затваряне на пътя Смолян – Мадан. С протестиращите се срещнаха областният управител Недялко Славов, представители на Община Смолян и Областно пътно управление.

Участниците в поредния протест в района на Митницата в кв. Устово настояват за бързи действия за укрепване на свлачището и пускане на движението по пътя Смолян-Мадан.

Областният управител Недялко Славов днес се срещна с протестиращите, изслуша ги и изрази разбиране към недоволството им и изчерпаното търпение, както и уважение към активната им гражданска позиция.

Славов им обясни, че не е прекъсвал процесът на работа по укрепване на свлачището, за да бъде пуснато движението по пътя, но има законови процедури, по които трябва да се извърви. Той им припомни, че още при първата среща, на 10 март тази година, местните власти били в готовност за разчистване и незабавно възстановяване на движението, но след направените експертизи е установено, че свлачищните процеси са активни и при разчистване, ще се предизвика отделянето на нови количества скална маса върху пътното платно. Славов обърна внимание, че срутището край Тикале се различава от другите, поради специфичната структура на скалите, затова и укрепването му е свързано с продължителни във времето процедури. В момента е започнало аварийното укрепване, което да позволи пускане на движението, а последващото трайно укрепване цели кардиналното решаване на проблема. Освен това в района има наличие на далекопроводи и водопроводи, които снабдяват с ток и вода съседните населени места и не трябва да се допуска прекъсване на комуникацията до хората. Укрепителните дейности, извършени досега, и поставянето на геомембрана на основната пукнатина възпрепятстват навлизането на вода в основите на скалата, с което се спират свлачищните процеси. И доказателството за ефективността на тези мерки е, че свлачищните процеси не са се активизирали от последните проливни дъждове. „Решението за изграждане на обходния път беше взето, като алтернатива за летния сезон.”, отбеляза областният управител и каза, че усилията са насочени към укрепването, обезопасяването и пускането за движение на главния път ІІ-86 Смолян – Мадан до 15 септември. Славов предложи на протестиращите да водят градивен диалог с институциите, като осъществяват обществен мониторинг на дейностите по укрепване. Идеята е ежеседмично да се осъществяват срещи при разклона за село Тикале, където работещата по укрепване на срутището фирма да информира обществеността за напредъка. Протестиращите приеха предложението и се разбраха с институциите да реализират първата среща в понеделник, на 06 август, от 18:00 часа. Протестът мина мирно и без напрежение след едночасов разговор. Присъстваха също заместник-областният управител Владимир Гърбелов, заместник-кметът на община Смолян инж.Мариана Цекова, директорът на ОПУ-Смолян инж.Костадинка Миланова, общински съветници от различни политически сили и медии.

Вирни се горе