Ще има ли онкоцентър в Смолян до края на годината пита д-р Дариткова от ГЕРБ

  Ще има ли онкоцентър в Смолян до края на годината пита д-р Дариткова от ГЕРБ

Има ли развитие проектът за изграждане на онкологичен център в Смолян и каква е перспективата за реализацията му до края на 2014 година. Въпросите са зададени от д-р Даниела Дариткова – депутат от ПП ГЕРБ, до министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева. Тя иска да знае също какво е състоянието на доставената медицинска апаратура и съдбата на тази, която е планирана за доставка. Въпросите на народния представител са провокирани от публикации в медиите на изявления от представители на БСП за възможно приключване на проекта до края на тази година. Д-р Дариткова сочи, че няма информация за предварително съгласуване на процедурите за доставка на обзавеждане за онкоцентъра, за ядрено-магнитен резонанс и остеоденситометър. Няма също и данни за окончателно съгласуване на документацията за строителство на центъра от гръцка страна.

Информацията, с която разполага д-р Дариткова по отношение на проекта, е следната: HiPERB (Hellenic Plan for the Economic Reconstruction of the Balkans) – Гръцкият план за Икономическо възстановяване на Балканите, стартира като петгодишна програма за сътрудничество (2002-2006). Впоследствие, поради забавянето на практическото изпълнение на програмата, тя бива удължена до 2011 г. Общият бюджет на програмата възлиза на 550 милиона евро, които са предназначени за мащабни инфраструктурни проекти и подкрепа за частни инициативи с цел укрепване на политическата, икономическата и социалната стабилност в Югоизточна Европа. През м. юли 2005 г. Община Смолян кандидатства за финансиране пред Министерство на финансите, като управляващ орган на средствата по програмата, с проект „Изграждане на регионален център за онкологични заболявания с хоспис”. Проектът на Община Смолян е одобрен за съфинансиране през 2006 г. Общият бюджет, одобрен за проекта на общината, е 1 425 884 евро като приносът на HiPERB е 1 140 707 евро. С Решение No 449 от 09 юни 2009 г. Министерският съвет определи дирекция „Европейски инфраструктурни проекти” в Министерството на регионалното развитие и благоустройството за национален Договарящ орган на проектите, финансирани от Република Гърция по Споразумението за петгодишната Програма за сътрудничество и развитие. Със същото решение дирекция „Финанси” в МРРБ се определя за Сертифициращ орган. На основание доказания административен капацитет и получената безусловна и пълна акредитация на ИА ИСПА в МРРБ – Управляващ орган по Кохезионен фонд (Регламент 1164/94), още през 2007 г. Националният координатор възложи на ИА ИСПА в МРРБ да подготви и проведе съгласно Практическото ръководство (PRAG) тръжните процедури за изпълнение на проектите, одобрени за финансиране по гръцкия План. По Проект „Изграждане и оборудване на Онкологичен медицински център – Смолян” напредъкът към момента е следният:

По отношение на доставката на оборудването: Сключен договор за доставка на медицинска апаратура на стойност 1 018 650.00 €. Срокът за извършване на доставките е 20 септември 2009 г. Част от договореното медицинско оборудване по Лот 1 на стойност 439 150 € е доставено на 01 и 08 септември 2009 г. и се съхранява на склад. Сертификатът за условно приемане е подписан на 17 септември 2009 г. Оборудването е застраховано и се съхранява в сградата на Община Смолян, в помещение, съобразено с изискванията за съхранение на такъв тип апаратура. Оборудването е осчетоводено и заведено в активите на Общината.

То ще се монтира и тества след изграждане на Регионалния онкологичен център – Смолян. Стои неизяснен въпросът по отношение на гаранционните срокове. Предстои доставка на ядрено-магнитен резонанс и остеоденситометър, за което ще бъде обявена нова процедура, поради изтичане на срока по вече сключения договор. На 28.08.2012 г. е изпратено писмо до Дирекция „Европейски инфраструктурни проекти и благоустройствени дейности“ към МРРБ с актуализиран списък на обзавеждането, необходимо за бъдещия Медицински онкологичен център във връзка с обявяването на тръжна процедура за доставка. Документацията за провеждане на тръжната процедура за доставка на обзавеждане е изпратена за предварителен контрол от гръцка страна през м. септември 2012 г. През м. октомври от гръцка страна в МРРБ е постъпило писмо, с което ги уведомяват, че предварителният контрол ще бъде извършен във възможно най-кратки срокове предвид смяната на правителството в Гърция и промени в състава на министерството.

По отношение на строителството:

На 02 юли 2010 г. стартира международна открита тръжна процедура за избор на Изпълнител по договора за строителен надзор. Сключен е договор за строителен надзор с клауза, че влиза в сила след получаване на известие от Възложителя. На 06 юли 2010 г. стартира международна открита тръжна процедура за избор на Изпълнител по договора за строителство. Процедурата е прекратена. Взето е решение идейният проект за изграждането на Медицински онкологичен център в Смолян да бъде преработен така, че да се редуцира строителният обем, за да може да се вмести в предвидения бюджет. Изработен е нов идеен проект от фирма „Актив и партньори“ ООД, с ръководител на екипа арх. Пенева. Проектът е предаден на Община Смолян към 30 септември 2011 г. През м. октомври 2011 г. е изпратена за предварителен контрол от страна на гръцките партньори нова процедура за избор на изпълнител на строителството.

През м. ноември 2011 г. в телефонен разговор с г-жа Димитрина Прокопова, държавен експерт в МРРБ и координатор по проекта към онзи момент бе съобщено, че от гръцка страна е изискана информация относно начина на управление на бъдещата болница. По данни на г-жа Прокопова гръцката страна изисква уверение от страна на бенефициента Община Смолян, че управлението на болницата ще бъде изцяло общинско. Към момента не ми е известно по този въпрос да е постъпило официално запитване в Община Смолян. Според г-жа Прокопова е необходимо Община Смолян като бенефициент да декларира или да представи някакъв вид уверение относно това какъв ще е начинът на управление на бъдещият Медицински онкологичен център. По процедурата за строителство от гръцка страна в МРРБ, Дирекция „Европейски инфраструктурни проекти и благоустройствени дейности“ са постъпили коментари. Корекциите са нанесени и се очаква окончателно одобрение на документацията.

Вирни се горе